Bardzo dużo osób korzysta z żywności, którą pozostawiają mieszkańcy w Jadłodzielni. – Teraz, w okresie poświątecznym można przynosić potrawy, które pozostały nam po świętach (rybę, bigos, śledzie, ciasto, słodycze). Zamiast wyrzucać, można podzielić się z potrzebującymi – zachęca do dzielenia się Monika Lewko, koordynator Jadłodzielni.
Tak też zrobiły białostoczanki, które we wtorek (27.12) spotkaliśmy w Jadłodzielni: – Warto pomagać – podkreślają zostawiając w lodówce paszteciki, śledzie, karpia, galaretkę drobiową, rybę faszerowaną, bigos, ciasta, wędzone mięso, chleb.
– Do tej pory, to co przygotowałam, rozdawałam rodzinie i koleżankom. A niedawno odkryłam, że nadmiar potraw mogę przynosić do Jadłodzielni. Zawsze za dużo robię, więc niech jedzą ci, którzy potrzebują – cieszy się starsza pani, która podzieliła się własnoręcznie przygotowanymi świątecznymi rarytasami.
Cały czas do Jadłodzielni można przynosić produkty zapakowane: cukier, oleje, konserwy, mąkę, warzywa, owoce, oprócz mięsa surowego. – To co znajduje się w lodówce rozchodzi się w mgnieniu oka – podkreśla Monika Lewko.
Białostocka Jadłodzielnia jest czynna od poniedziałku do piątku w godz. 8:00-18:00, a w sobotę od godz. 10:00 do 14:00. (at)
Do Jadłodzielni można przynieść:
- żywność, która jest świeża i nie przekroczyła terminu ważności do spożycia określonego na opakowaniu,
- żywność, która przekroczyła datę minimalnej trwałości – „najlepiej spożyć przed”, ale nie przekroczyła terminu przydatności do spożycia – „należy spożyć do”,
- produkty zapakowane fabrycznie,
- produkty suche: kasze, ryże, makarony, mąki, cukry, ciastka, itd. (w tym również produkty suche, napoczęte starannie zapakowane),
- zapakowane pieczywo i inne wyroby piekarnicze,
- warzywa i owoce,
- ryby w próżniowych „fabrycznych” opakowaniach z podaną datą – „najlepiej spożyć przed” lub „należy spożyć do”,
- produkty w opakowaniach zamkniętych typu konserwy, słoiki, próżniowe itp.,
- sery, jogurty, twarogi oryginalnie zamknięte,
- pasteryzowane przetwory typu dżemy, soki, sałatki z umieszczoną informacją o składzie i dacie ich wytworzenia.
Jadłodzielnia nie przyjmuje:
- produktów nadpsutych i przeterminowanych, które mają oznaki popsucia: nietypowy zapach lub kolor, mają wydęte wieczka,
- produktów, które przekroczyły termin przydatności do spożycia – „należy spożyć do”,
- produktów niepasteryzowanych, świeżego mleka i jego wyrobów,
- surowego mięsa oraz produktów na jego bazie, np.: tatar,
- surowych jaj oraz produktów na ich bazie, np.: domowe majonezy, ciasta z kremem, śmietaną lub innym podobnym nadzieniem podatnym na zepsucie,
- produktów nadjedzonych, np. otwartych puszek czy słoików,
- produktów wymagających warunków chłodniczych, które przebywały poza lodówką dłużej niż 30 minut,
- produktów, które miały kontakt z odpadami spożywczymi, komunalnymi lub znajdowały się w kontenerach na odpady,
- produktów wymagających głębokiego schłodzenia i mrożonek,
- alkoholu i środków odurzających.