Wiadomości

27 grudnia, 2022

Zostało jedzenie po świętach? Można podzielić się z potrzebującymi i przynieść do Jadłodzielni

Kobieta otwiera lodówkę w jadłodzielni Jadłodzielnia Białystok/ Fot. A. Topczewska
Po świętach warto podzielić się żywnością z potrzebującymi. By jedzenia nie marnować, można przynieść je do Jadłodzielni przy ul. Krakowskiej w Białymstoku.

 

Bardzo dużo osób korzysta z żywności, którą pozostawiają mieszkańcy w Jadłodzielni. – Teraz, w okresie poświątecznym można przynosić potrawy, które pozostały nam po świętach (rybę, bigos, śledzie, ciasto, słodycze). Zamiast wyrzucać, można podzielić się z potrzebującymi – zachęca do dzielenia się Monika Lewko, koordynator Jadłodzielni.

Tak też zrobiły białostoczanki, które we wtorek (27.12) spotkaliśmy w Jadłodzielni: – Warto pomagać – podkreślają zostawiając w lodówce paszteciki, śledzie, karpia, galaretkę drobiową, rybę faszerowaną, bigos, ciasta, wędzone mięso, chleb.

– Do tej pory, to co przygotowałam, rozdawałam rodzinie i koleżankom. A niedawno odkryłam, że nadmiar potraw mogę przynosić do Jadłodzielni. Zawsze za dużo robię, więc niech jedzą ci, którzy potrzebują – cieszy się starsza pani, która podzieliła się własnoręcznie przygotowanymi świątecznymi rarytasami.

Cały czas do Jadłodzielni można przynosić produkty zapakowane: cukier, oleje, konserwy, mąkę, warzywa, owoce, oprócz mięsa surowego. – To co znajduje się w lodówce rozchodzi się w mgnieniu oka – podkreśla Monika Lewko.

Białostocka Jadłodzielnia jest czynna od poniedziałku do piątku w godz. 8:00-18:00, a w sobotę od godz. 10:00 do 14:00. (at)

Do Jadłodzielni można przynieść:

  • żywność, która jest świeża i nie przekroczyła terminu ważności do spożycia określonego na opakowaniu,
  • żywność, która przekroczyła datę minimalnej trwałości – „najlepiej spożyć przed”, ale nie przekroczyła terminu przydatności do spożycia – „należy spożyć do”,
  • produkty zapakowane fabrycznie,
  • produkty suche: kasze, ryże, makarony, mąki, cukry, ciastka, itd. (w tym również produkty suche, napoczęte starannie zapakowane),
  • zapakowane pieczywo i inne wyroby piekarnicze,
  • warzywa i owoce,
  • ryby w próżniowych „fabrycznych” opakowaniach z podaną datą – „najlepiej spożyć przed” lub „należy spożyć do”,
  • produkty w opakowaniach zamkniętych typu konserwy, słoiki, próżniowe itp.,
  • sery, jogurty, twarogi oryginalnie zamknięte,
  • pasteryzowane przetwory typu dżemy, soki, sałatki z umieszczoną informacją o składzie i dacie ich wytworzenia.

Jadłodzielnia nie przyjmuje:

  • produktów nadpsutych i przeterminowanych, które mają oznaki popsucia: nietypowy zapach lub kolor, mają wydęte wieczka,
  • produktów, które przekroczyły termin przydatności do spożycia – „należy spożyć do”,
  • produktów niepasteryzowanych, świeżego mleka i jego wyrobów,
  • surowego mięsa oraz produktów na jego bazie, np.: tatar,
  • surowych jaj oraz produktów na ich bazie, np.: domowe majonezy, ciasta z kremem, śmietaną lub innym podobnym nadzieniem podatnym na zepsucie,
  • produktów nadjedzonych, np. otwartych puszek czy słoików,
  • produktów wymagających warunków chłodniczych, które przebywały poza lodówką dłużej niż 30 minut,
  • produktów, które miały kontakt z odpadami spożywczymi, komunalnymi lub znajdowały się w kontenerach na odpady,
  • produktów wymagających głębokiego schłodzenia i mrożonek,
  • alkoholu i środków odurzających.

 

× W ramach naszego serwisu www stosujemy pliki cookies zapisywane na urządzeniu użytkownika w celu dostosowania zachowania serwisu do indywidualnych preferencji użytkownika oraz w celach statystycznych.
Użytkownik ma możliwość samodzielnej zmiany ustawień dotyczących cookies w swojej przeglądarce internetowej.
Więcej informacji można znaleźć w Polityce Prywatności
Korzystając ze strony wyrażają Państwo zgodę na używanie plików cookies, zgodnie z ustawieniami przeglądarki.
Akceptuję Politykę prywatności i wykorzystania plików cookies w serwisie.