Wiadomości

15 marca, 2024

XV Międzynarodowym Turnieju Judo im. Leszka Piekarskiego w Politechnice Białostockiej

Dwie dziewczyny na macie. fot. Katarzyna Cichoń
Judocy z kraju i zagranicy wezmą udział w XV Międzynarodowym Turnieju Judo im. Leszka Piekarskiego, który odbędzie się w sobotę (16.03) w Politechnice Białostockiej. Walki toczyć się będą na matach Akademickiego Centrum Sportu.

 

Zmagania mają charakter otwarty. Przyjść i kibicować może każdy.

– W sumie liczymy na około 300-350 osób startujących od kategorii dzieci młodszych, poprzez dzieci, młodzików, juniorów młodszych, juniorów i do kategorii studentów – mówi dr Piotr Klimowicz z Akademickiego Centrum Sportu Politechniki Białostockiej. – Walki będą się odbywały standardowo napięciu matach z pełną obsługą taką elektroniczną, czyli będzie można na bieżąco śledzić przebieg walk zarówno na telewizorach znajdujących się na hali, jak również w internecie.

Dr Piotr Klimowicz zajmuje się tą dyscypliną sportu od blisko 38 lat i uważa, że judo jest piękne i wyrabia charakter. Jego zdaniem dziecko, które zaczyna treningi, już po kilku latach jest bardzo sprawne, rośnie jego kondycja ruchowa, siła, szybkość i wytrzymałość. Wzmacnia się też psychika.

Rozgrywki rozpoczną się o 10:30, uroczyste otwarcie planowane jest na 12:00. Memoriał upamiętnia postać wybitnego trenera i prekursora podlaskiego judo. To Leszek Piekarski, założył w 1960 roku pierwszą w regionie sekcję judo. (hk)

 

Rozmowa Hanny Kość z dr Piotrem Klimowiczem z Akademickiego Centrum Sportu Politechniki Białostockiej:

× W ramach naszego serwisu www stosujemy pliki cookies zapisywane na urządzeniu użytkownika w celu dostosowania zachowania serwisu do indywidualnych preferencji użytkownika oraz w celach statystycznych.
Użytkownik ma możliwość samodzielnej zmiany ustawień dotyczących cookies w swojej przeglądarce internetowej.
Więcej informacji można znaleźć w Polityce Prywatności
Korzystając ze strony wyrażają Państwo zgodę na używanie plików cookies, zgodnie z ustawieniami przeglądarki.
Akceptuję Politykę prywatności i wykorzystania plików cookies w serwisie.