Wiadomości

17 stycznia, 2025

W Hryniewiczach powstania nowa kompostowania odpadów zielonych i bio

Budowa kompostowni, źródło: Biuro Gospodarowania Odpadami Urzędu Miejskiego w Białymstoku
W pierwszym półroczu tego roku w Zakładzie Utylizacji Odpadów Komunalnych w Hryniewiczach ma być oddana do użytkowa nowa kompostownia odpadów. Powstania instalacja do przetwarzania selektywnie zbieranych odpadów zielonych i bioodpadów o wydajności do 25 tysięcy ton na rok.

 

W instalacji technologicznej biologicznego tlenowego przetwarzania odpadów, składającej się z 8 zamkniętych bioreaktorów, prowadzony będzie proces rozkładu materii organicznej przy kontroli temperatury i stężenia tlenu w przetwarzanych odpadach. 

– Na terenie Białegostoku łącznie w skali roku wytwarzamy ponad 20 tysięcy ton bioodpadów. U nas odpady są segregowane, czyli oddzielnie zielone i oddzielnie kuchenne. W tej chwili są one zagospodarowywane w naszej starej kompostowni, która nie jest w stanie przerobić taką ilość odpadów – mówi Janusz Bobik, dyrektor Biura Gospodarowania Odpadami Urzędu Miejskiego w Białymstoku.

Wymagane jest aby poziom recyklingu odpadów w 2025 roku wyniósł 45%, a kompostownia ma pomóc osiągnąć ten poziom. – My jako gmina, stojąc w obliczu wygórowanych wymagań w zakresie poziomu recyklingu, praktycznie cały strumień będziemy mogli liczyć, jeśli jakość segregacji tej będzie na wysokim poziomie. Na 1% poziomu potrzebujemy ponad tysiąc ton, więc poziomy nam znacznie wzrosną – dodaje Janusz Bobik. 

Koszt budowy i uruchomienia kompostowni w Hryniewiczach wynosi blisko 42 mln zł. (hk)

× W ramach naszego serwisu www stosujemy pliki cookies zapisywane na urządzeniu użytkownika w celu dostosowania zachowania serwisu do indywidualnych preferencji użytkownika oraz w celach statystycznych.
Użytkownik ma możliwość samodzielnej zmiany ustawień dotyczących cookies w swojej przeglądarce internetowej.
Więcej informacji można znaleźć w Polityce Prywatności
Korzystając ze strony wyrażają Państwo zgodę na używanie plików cookies, zgodnie z ustawieniami przeglądarki.
Akceptuję Politykę prywatności i wykorzystania plików cookies w serwisie.