Wiadomości

10 kwietnia, 2024

VII Kawiarenka Naukowa

Źródło: pb.edu.pl
Dezinformacja i sztuczna inteligencja – na te tematy dyskutowano podczas VII Kawiarenki Naukowej projektu SCIENCE KULTURA, która odbyła się we wtorek (09.04) w Klubie FAMA w Białymstoku.

 

– Nowe technologie przyczyniły się bardzo mocno do generowania fałszywych informacji – mówi dr inż. Paweł Tadejko z Wydziału Informatyki Politechniki Białostockiej. – Dla sztucznej inteligencji nie jest to nic trudnego. Obecnie nie istnieją mechanizmy, które pozwalają nam łatwo identyfikować i łatwo unikać takich informacji. Musimy opracować nowe narzędzia, które będą nam pomagać rozpoznawać potencjalnie jakieś niepewne informacje. Bez zmian technologicznych na skalę światową to będzie trudne.

Temat wpływu sztucznej inteligencji i nowoczesnych technologii na manipulowanie informacjami, przybliżyła dr Klaudia Rosińska, ekspertka ds. przeciwdziałania dezinformacji w NASK Państwowym Instytucie Badawczym.

– Ona spowoduje, że ta dezinformacja będzie jeszcze precyzyjniej profilowała użytkowników i będzie można po prostu automatycznie dostosować przekaz informacyjny do potrzeb danych grup społecznych. To jest niezwykle niebezpieczne i przypuszczam, że skala z jaką będziemy się mierzyć za jakiś czas może być naprawdę przytłaczająca, jeśli nie zrobimy czegoś, aby tę szybką rewolucję zatrzymać – mówiła dr Klaudia Rosińska. 

Kawiarenka Naukowa organizowana jest przez Wydział Informatyki Politechniki Białostockiej. (jł)

Na wydarzeniu była Julia Łata:

× W ramach naszego serwisu www stosujemy pliki cookies zapisywane na urządzeniu użytkownika w celu dostosowania zachowania serwisu do indywidualnych preferencji użytkownika oraz w celach statystycznych.
Użytkownik ma możliwość samodzielnej zmiany ustawień dotyczących cookies w swojej przeglądarce internetowej.
Więcej informacji można znaleźć w Polityce Prywatności
Korzystając ze strony wyrażają Państwo zgodę na używanie plików cookies, zgodnie z ustawieniami przeglądarki.
Akceptuję Politykę prywatności i wykorzystania plików cookies w serwisie.