Wiadomości

11 września, 2020

Sukces PB i UwB. Podlaska Marka dla pionierskich badań

Fot. Dawid Wappa
Podlaska Marka w kategorii Odkrycie dla zespołu naukowców Politechniki Białostockiej i Uniwersytetu Medycznego w Białymstoku. Kapituła konkursu doceniła badania nad aktywnością biologiczną grzybów nadrzewnych Puszczy Białowieskiej.

 

10 września podczas uroczystej gali finałowej konkursu Podlaska Marka nagrodę w kategorii „Odkrycie” w imieniu uczelni odebrali JM Rektor Politechniki Białostockiej dr hab. inż. Marta Kosior–Kazberuk, prof. PB oraz prorektor ds. nauki i rozwoju Uniwersytetu Medycznego w Białymstoku prof. dr hab. Marcin Moniuszko.

 

W związku z tą nagrodą nasuwają mi się trzy spostrzeżenia. Bardzo się cieszę, że tak powszechnie doceniane są odkrycia naukowe, a to odkrycie jest przełomowe – mówiła odbierając prestiżowe wyróżnienie prof. Marta Kosior-Kazberuk, rektor PB. Po drugie, chrońmy i poznawajmy naturę. Ona nam się odwdzięczy, choćby dzięki temu, że nas uleczy. I po trzecie, sukces, który jest efektem wspólnej pracy naukowców z dwóch uczelni, u progu nowej kadencji, jest bardzo dobrą prognozą na dalszą, efektywną współpracę obu uczelni.

 

Prorektor ds. nauki i rozwoju Uniwersytetu Medycznego w Białymstoku podkreślił, że to nie jedyne działanie, prowadzone wspólnie przez naukowców z PB i UMB – uczelnie współpracują także w zakresie bioinformatyki i badania sztucznej inteligencji.

 

To okazja, by przypomnieć nam wszystkim, że w naturze można i trzeba szukać lekarstwa, ale w medycynie nie ma dróg na skróty – podkreślał prof. dr hab. Marcin Moniuszko, prorektor UMB. Tym większe gratulacje należą się temu zespołowi, który nie poszedł na skróty, ale podjął się bardzo ciężkiej pracy. Bo cuda zostawiamy opatrzności, a naukowcy po prostu powinni zająć się pokorną i bardzo wytrwałą pracą. I wyników tej pracy naukowcom obu uczelni gratuluję.

 

Nagrodzony projekt badawczy jest efektem współpracy pracowników Instytutu Nauk Leśnych PB: prof. Sławomira Bakiera, dr Ewy Zapory, i Marka Wołkowyckiego oraz z Wydziału Nauk o Zdrowiu i Wydziału Farmaceutycznego UMB: prof. Haliny Car, dr Anety Sadowskiej i mgr Diany Sawickiej. Naukowcy udowodnili, że powszechnie występujący korzeniowiec sosnowy – groźny patogen, który potrafi zniszczyć całe drzewostany – może też hamować wzrost komórek nowotworowych i w szczególny sposób wspomagać terapię raka jelita grubego. Rezultatem kilkuletniej współpracy jest zgłoszenie patentowe nr P.420267 opisujące przeciwnowotworowe działanie grzyba, a także publikacja badań w wiodącym czasopiśmie naukowym „Journal of Molecular Sciences”.

 

Konsorcjum białostockich uczelni wraz z naukowcami z Uniwersytetu Marii Curie-Skłodowskiej i Collegium Medicum Uniwersytetu Jagiellońskiego wykorzystuje do badań wyciągi z banku ekstraktów, stworzonego przez pracowników Instytutu Nauk Leśnych Politechniki Białostockiej w Hajnówce. Kolekcja ponad 200 ekstraktów grzybów Puszczy Białowieskiej może być podstawą szeregu badań nie tylko w medycynie, ale także w weterynarii, inżynierii środowiska czy przemyśle spożywczym. W niedalekiej przyszłości to konsorcjum międzyuczelniane pragnie pozyskać kolejne fundusze i przeprowadzić bardziej szczegółowe analizy składu chemicznego korzeniowca sosnowego w kontekście jego właściwości leczniczych.

 

Konkurs „Podlaska Marka”, organizowany od kilkunastu lat przez Marszałka Województwa Podlaskiego, promuje najlepsze podlaskie produkty, idee i przedsięwzięcia. Nagroda w 2020 roku została przyznana w dziewięciu kategoriach: produkt spożywczy, produkt użytkowy, inwestycja, odkrycie, wydarzenie, kultura, społeczeństwo, biznes, projekt 4.0. (pb.edu.pl/mc)

 

× W ramach naszego serwisu www stosujemy pliki cookies zapisywane na urządzeniu użytkownika w celu dostosowania zachowania serwisu do indywidualnych preferencji użytkownika oraz w celach statystycznych.
Użytkownik ma możliwość samodzielnej zmiany ustawień dotyczących cookies w swojej przeglądarce internetowej.
Więcej informacji można znaleźć w Polityce Prywatności
Korzystając ze strony wyrażają Państwo zgodę na używanie plików cookies, zgodnie z ustawieniami przeglądarki.
Akceptuję Politykę prywatności i wykorzystania plików cookies w serwisie.