Wiadomości

5 grudnia, 2022

Politechnika Białostocka. Druga edycja Międzynarodowej Szkoły Grzybów

Kobieta w ręku trzyma telefon, na którym leżą grzyby Międzynarodowa Szkoła Grzybów 2022, fot. Piotr Awramiuk
10 naukowców z Portugalii, Włoch, Tunezji, Serbii oraz Nigerii przyjechało do Instytutu Nauk Leśnych Politechniki Białostockiej aby poszerzać swoją wiedzę na temat grzybów. W poniedziałek (05.12) rozpoczęła się Międzynarodowa Szkoła Grzybów 2022.

 

Doktoranci i naukowcy będą realizowali dwa rodzaje badań podczas zimowej edycji szkoły grzybów.

– Będą to zadania typowo praktyczne w lesie. Próbki na pewno znajdziemy, pomimo mrozu – mówi dr Ewa Zapora z Instytutu Nauk Leśnych Politechniki Białostockiej. – Nasi specjaliści mykolodzy będą uczyć zbioru i identyfikacji. W drugiej części będą prace laboratoryjne. W instytucie i pracowni naukowcy będą się uczyć także identyfikacji mikroskopowej grzybów. Będą mogli również zwiedzić i poznać funkcjonowanie i możliwości naszego przedsięwzięcia, czyli Fungi Extract Banku. Dodatkowym celem szkoły jest poznanie się – dodaje dr Ewa Zapora.

Puszcza Białowieska, w której znajduje się Instytut Nauk Leśnych Politechniki Białostockiej, jest największą ostoją, jeśli chodzi o bioróżnorodność grzybów w Europie, dlatego jest to wyspecjalizowane miejsce do badań dla mykologów.

International Mushroom Summer School 2022 odbywa się w ramach projektu PROM, finansowanego z Narodowej Agencji Wymiany Akademickiej. Uczestnicy szkoły mają pokryte wszystkie koszty przejazdów i pobytu w Polsce. (hk)

× W ramach naszego serwisu www stosujemy pliki cookies zapisywane na urządzeniu użytkownika w celu dostosowania zachowania serwisu do indywidualnych preferencji użytkownika oraz w celach statystycznych.
Użytkownik ma możliwość samodzielnej zmiany ustawień dotyczących cookies w swojej przeglądarce internetowej.
Więcej informacji można znaleźć w Polityce Prywatności
Korzystając ze strony wyrażają Państwo zgodę na używanie plików cookies, zgodnie z ustawieniami przeglądarki.
Akceptuję Politykę prywatności i wykorzystania plików cookies w serwisie.