
– Produkty z półek znikają błyskawicznie, jeden darczyńca przynosi i zostawia, a już kilka osób czeka, aby skorzystać z tej żywności – mówi Monika Lewko, koordynator Jadłodzielni. I apeluje, by dzielić się tym, co pozostało po świętach.
Potrzebujących osób w Białymstoku nie brakuje, ale też jest coraz więcej tych, którzy chętnie pomagają i się dzielą.
Co można przynosić w okresie świątecznym do Jadłodzielni?
– Pozwalamy na przynoszenie potraw świątecznych. Mogą to być ciasta, sałatki, pasztety, a nawet obiad – dodaje Monika Lewko. – Ale też produkty zamknięte, np. cukier, mąka, słodycze, owoce, konfitury.
Jadłodzielnia czynna jest od poniedziałku do piątku w godz. 8:00-18:00, a w sobotę od godz. 10:00 do 14:00. W lokalu można pozostawić żywność nadającą się do jedzenia – świeżą i taką, która nie przekroczyła terminu ważności do spożycia. (at)
Do Jadłodzielni można przynieść:
- żywność, która jest świeża i nie przekroczyła terminu ważności do spożycia określonego na opakowaniu,
- żywność, która przekroczyła datę minimalnej trwałości – „najlepiej spożyć przed”, ale nie przekroczyła terminu przydatności do spożycia – „należy spożyć do”,
- produkty zapakowane fabrycznie,
- produkty suche: kasze, ryże, makarony, mąki, cukry, ciastka, itd. (w tym również produkty suche, napoczęte starannie zapakowane),
- zapakowane pieczywo i inne wyroby piekarnicze,
- warzywa i owoce,
- ryby w próżniowych „fabrycznych” opakowaniach z podaną datą – „najlepiej spożyć przed” lub „należy spożyć do”,
- produkty w opakowaniach zamkniętych typu konserwy, słoiki, próżniowe itp.,
- sery, jogurty, twarogi oryginalnie zamknięte,
- pasteryzowane przetwory typu dżemy, soki, sałatki z umieszczoną informacją o składzie i dacie ich wytworzenia.
Jadłodzielnia nie przyjmuje:
- produktów nadpsutych i przeterminowanych, które mają oznaki popsucia: nietypowy zapach lub kolor, mają wydęte wieczka,
- produktów, które przekroczyły termin przydatności do spożycia – „należy spożyć do”,
- produktów niepasteryzowanych, świeżego mleka i jego wyrobów,
- surowego mięsa oraz produktów na jego bazie, np.: tatar,
- surowych jaj oraz produktów na ich bazie, np.: domowe majonezy, ciasta z kremem, śmietaną lub innym podobnym nadzieniem podatnym na zepsucie,
- produktów nadjedzonych, np. otwartych puszek czy słoików,
- produktów wymagających warunków chłodniczych, które przebywały poza lodówką dłużej niż 30 minut,
- produktów, które miały kontakt z odpadami spożywczymi, komunalnymi lub znajdowały się w kontenerach na odpady,
- produktów wymagających głębokiego schłodzenia i mrożonek,
- alkoholu i środków odurzających.