Wiadomości

20 kwietnia, 2022

Przewietrz lodówkę. Podziel się żywnością ze świątecznego stołu

Drzwi wejściowe do jadłodzielni Fot. A. Topczewska
Jedzenie, które zostało nam ze świątecznego stołu, możemy przekazać potrzebującym. W Białymstoku jednym z takich miejsc jest Jadłodzielnia Białostocka przy ulicy Krakowskiej 1. Białostoczanie chętnie się dzielą i przynoszą dary.

 

– Produkty z półek znikają błyskawicznie, jeden darczyńca przynosi i zostawia, a już kilka osób czeka, aby skorzystać z tej żywności – mówi Monika Lewko, koordynator Jadłodzielni. I apeluje, by dzielić się tym, co pozostało po świętach.

Potrzebujących osób w Białymstoku nie brakuje, ale też jest coraz więcej tych, którzy chętnie pomagają i się dzielą.

Co można przynosić w okresie świątecznym do Jadłodzielni?

–  Pozwalamy na przynoszenie potraw świątecznych. Mogą to być ciasta, sałatki, pasztety, a nawet obiad – dodaje Monika Lewko. – Ale też produkty zamknięte, np. cukier, mąka, słodycze, owoce, konfitury.

Jadłodzielnia czynna jest od poniedziałku do piątku w godz. 8:00-18:00, a w sobotę od godz. 10:00 do 14:00. W lokalu można pozostawić żywność nadającą się do jedzenia – świeżą i taką, która nie przekroczyła terminu ważności do spożycia. (at)

 

Do Jadłodzielni można przynieść:

  • żywność, która jest świeża i nie przekroczyła terminu ważności do spożycia określonego na opakowaniu,
  • żywność, która przekroczyła datę minimalnej trwałości – „najlepiej spożyć przed”, ale nie przekroczyła terminu przydatności do spożycia – „należy spożyć do”,
  • produkty zapakowane fabrycznie,
  • produkty suche: kasze, ryże, makarony, mąki, cukry, ciastka, itd. (w tym również produkty suche, napoczęte starannie zapakowane),
  • zapakowane pieczywo i inne wyroby piekarnicze,
  • warzywa i owoce,
  • ryby w próżniowych „fabrycznych” opakowaniach z podaną datą – „najlepiej spożyć przed” lub „należy spożyć do”,
  • produkty w opakowaniach zamkniętych typu konserwy, słoiki, próżniowe itp.,
  • sery, jogurty, twarogi oryginalnie zamknięte,
  • pasteryzowane przetwory typu dżemy, soki, sałatki z umieszczoną informacją o składzie i dacie ich wytworzenia.

Jadłodzielnia nie przyjmuje:

  • produktów nadpsutych i przeterminowanych, które mają oznaki popsucia: nietypowy zapach lub kolor, mają wydęte wieczka,
  • produktów, które przekroczyły termin przydatności do spożycia – „należy spożyć do”,
  • produktów niepasteryzowanych, świeżego mleka i jego wyrobów,
  • surowego mięsa oraz produktów na jego bazie, np.: tatar,
  • surowych jaj oraz produktów na ich bazie, np.: domowe majonezy, ciasta z kremem, śmietaną lub innym podobnym nadzieniem podatnym na zepsucie,
  • produktów nadjedzonych, np. otwartych puszek czy słoików,
  • produktów wymagających warunków chłodniczych, które przebywały poza lodówką dłużej niż 30 minut,
  • produktów, które miały kontakt z odpadami spożywczymi, komunalnymi lub znajdowały się w kontenerach na odpady,
  • produktów wymagających głębokiego schłodzenia i mrożonek,
  • alkoholu i środków odurzających.
× W ramach naszego serwisu www stosujemy pliki cookies zapisywane na urządzeniu użytkownika w celu dostosowania zachowania serwisu do indywidualnych preferencji użytkownika oraz w celach statystycznych.
Użytkownik ma możliwość samodzielnej zmiany ustawień dotyczących cookies w swojej przeglądarce internetowej.
Więcej informacji można znaleźć w Polityce Prywatności
Korzystając ze strony wyrażają Państwo zgodę na używanie plików cookies, zgodnie z ustawieniami przeglądarki.
Akceptuję Politykę prywatności i wykorzystania plików cookies w serwisie.