
Mistrzostwa w pieczeniu kiszki i babki ziemniaczanej organizowane są po raz drugi przez Powiat Białostocki. Swoje wyroby będą prezentować lokalni producenci, w tym Koła Gospodyń Wiejskich oraz wytwórcy rękodzieła. Zaplanowano konkursy na najsmaczniejszą kiszkę i babkę ziemniaczaną – oceniane będą w dwóch kategoriach: indywidualnej i dużych producentów. Jury wybierze też najlepszy chłodnik.
– Będzie można spróbować, ocenić tę kiszkę, także publiczność zdecyduje, która kiszka wygra – mówi starosta Jan Perkowski. – Liczymy na dużą frekwencję, na mieszkańców i turystów, którym chcemy przybliżyć kulinarną stronę Podlasia.
Podczas mistrzostw będzie można kupić m.in. rękodzieło, biżuterię, wyroby gastronomiczne, ziołowe herbaty. W trakcie wydarzenia zaplanowano występy zespołów: Sensation Band, Duet Akustyczny Stereothon, Jorrgus i Stachursky.
Kiszka i babka ziemniaczana nie są znane w innych regionach Polski, ale ci którzy spróbowali tych ziemniaczanych podlaskich potraw są zachwyceni ich smakiem – wskazuje Henryk Suchocki, członek Zarządu Powiatu Białostockiego i przypomina, że ziemniak – szara pospolita roślina – odegrał dużą rolę w cywilizacji europejskiej. Sprowadzony został do Europy w XVI – XVII wieku, a w XVIII-XIX był już rośliną powszechnie uprawianą. W XIX wieku stał się jedzeniem ludzi biednych na przednówku. XIX-wieczna babka i kiszka, typowo postna potrawa, była zupełnie inna niż współczesna. Dzisiejsza jest wzbogacona o dodatki mięsne, pomidory, cebulę, czy zioła.
II Światowe mistrzostwa w pieczeniu babki i kiszki ziemniaczanej odbędą na Placu Tadeusza Kościuszki w Supraślu w godz. 14.00 – 21.00. (at)
- Fot. A. Topczewska
- Fot. A. Topczewska
- Fot. A. Topczewska
- Fot. A. Topczewska