Wiadomości

1 lipca, 2020

Miód z białostockiej pasieki już w słoikach. Będzie promował miasto

fot: Martyna Kowalik-Strapczuk/UM Białystok
Zakończyło się pierwsze miodobranie w białostockiej pasiece miejskiej. 14 kilogramów pozyskanego miodu trafiło do 72 słoiczków, które zostaną wykorzystane do celów promocyjnych miasta.

 

Z pierwszego zbioru udało się pozyskać 15 kg miodu tzw. surowego. Po oczyszczeniu zostało 14 kg. Miód został zapakowany do 72 słoików o pojemności 0,2 l. Ten pierwszy miód został wyprodukowany przez pszczoły głównie z nektaru wierzby iwy, mniszka, klonu i kasztanowca. W efekcie powstał miód wiosenny, nektarowy, wielokwiatowy.

W tym roku z naszej miejskiej pasieki spodziewamy się około 60, a może nawet 70 kilogramów miodu – mówi zastępca prezydenta Białegostoku Rafał Rudnicki. – Oczywiście będzie nam służył do promocji miasta, na przykład będziemy go wręczać w prezencie gościom odwiedzającym Białystok.

W październiku 2019 r. w pasiece przy skrzyżowaniu ul. J. K. Branickiego i ul. Cz. Miłosza stanęło pięć uli – cztery ule zabytkowe pochodzące z różnych rejonów Podlasia (w tym jeden ok. 100-letni) oraz jeden ul współcześnie używany przez pszczelarzy. Pasieką na zlecenie Miasta opiekuje się doświadczony pszczelarz Mikołaj Mak.

Białostocka pasieka miejska nie jest pasieką produkcyjną, a przede wszystkim projektem edukacyjnym. To element programu „Ochrona owadów zapylających na obszarze Białegostoku”. Pomysł utworzenia pierwszej miejskiej pasieki w Białymstoku powstał przy okazji zakładania łąk kwietnych, jako naturalna kontynuacja tego projektu. (mt/mc)

× W ramach naszego serwisu www stosujemy pliki cookies zapisywane na urządzeniu użytkownika w celu dostosowania zachowania serwisu do indywidualnych preferencji użytkownika oraz w celach statystycznych.
Użytkownik ma możliwość samodzielnej zmiany ustawień dotyczących cookies w swojej przeglądarce internetowej.
Więcej informacji można znaleźć w Polityce Prywatności
Korzystając ze strony wyrażają Państwo zgodę na używanie plików cookies, zgodnie z ustawieniami przeglądarki.
Akceptuję Politykę prywatności i wykorzystania plików cookies w serwisie.