Rok temu ukazała się książka „Uniwersytet w Białymstoku od kuchni”. Wtedy po raz pierwszy zostały zaprezentowane kulinarne pasje pracowników Uniwersytetu w Białymstoku. – Te kulinarne pasje są tak niezwykłe i inspirujące, że po wielkim sukcesie książki „Uniwersytet w Białymstoku od kuchni”, postanowiliśmy kontynuować uniwersytecko-kucharski cykl. Tym razem skupiliśmy się na propozycjach do słoika i butelki czyli na przetworach i prozdrowotnych nalewkach, stąd tytułowa menzurka. Chętnych do realizacji naszego pomysłu nie brakowało – mówi dyrektor Biura Rektora i pomysłodawczyni publikacji Agnieszka Bujakowska.
Książkę „Uniwersytet w Białymstoku w menzurce” wydało Wydawnictwo Uniwersytetu w Białymstoku. Czytelnicy znajdą w niej „lato zamknięte w szkle”, czyli ponad 80 przepisów, wśród których królują dżemy, konfitury, kiszonki, marynaty, sałatki, sosy, syropy, nalewki, likiery, koniaki.
Autorami receptur są pracownicy Uniwersytetu w Białymstoku: kolegium rektorskie, dziekani, dyrektorzy i kierownicy jednostek ogólnouczelnianych, nauczycieli akademiccy, przedstawiciele administracji centralnej czy bibliotekarze. Przekazują czytelnikom m.in. tradycje rodzinne, przepisy autorskie, które powstały z potrzeby chwili, a nawet swoje fascynacje smakami, kolorami, zapachami. Do każdej kulinarnej propozycji dołączona jest jej historia, wskazane są też właściwości zdrowotne. (red.)