Wiadomości

7 grudnia, 2023

Dokarmianie żubrów w Puszczy Knyszyńskiej

Dokarmianie żubrów/Fot. Nadleśnictwo Żednia/Justyna Bójko
Siano, owies, buraki pastewne, sianokiszonka i lizawki solne to ulubione przysmaki żubrów, które stanowią podstawę ich zimowej diety. Podczas mroźnych i śnieżnych zim, kiedy dostęp do pokarmu jest trudniejszy, z pomocą przychodzą leśnicy. Nadleśnictwa wykładają żubrom naturalny i wartościowy pokarm, który odwodzi je od żerowania na polach uprawnych.

 

Zimowe dokarmianie umożliwia też obserwację stad i ocenę stanu zdrowia żubrów. Dokarminie tych ssaków można było obsewować w czwartek (7.12) w Leśnictwie Sokole (Nadleśnictwo Żednia) w Puszczy Knyszyńskiej.

– Żubry są największymi ssakami w Europie, a ich zapotrzebowanie pokarmowe jest bardzo duże: zjadają nawet 50 kg paszy dziennie i źle znoszą okresy głodu. Aby zapewnić karmę zimą leśnicy dostarczają do paśników same przysmaki: siano, owies, buraki – mówi Jarosław Krawczyk, rzecznik Regionalnej Dyrekcji Lasów Państwowych w Białymstoku.

Karma wykładana jest w stałym miejscu. Nadleśnictwa wykładają naturalny i wartościowy pokarm, który odwodzi żubry od żerowania na polach uprawnych, by nie wyjadały płodów rolnych zgoromadzonych dla zwierząt gospodarskich. Zimowe dokarmianie umożliwia też obserwację stad, policzenie osobników i ocenę stanu zdrowia żubrów – dodaje Piotr Bozik leśnik z Nadleśnictwa Żednia.

W Puszczy Knyszyńskiej żyje ponad 300 żubrów. (at)

× W ramach naszego serwisu www stosujemy pliki cookies zapisywane na urządzeniu użytkownika w celu dostosowania zachowania serwisu do indywidualnych preferencji użytkownika oraz w celach statystycznych.
Użytkownik ma możliwość samodzielnej zmiany ustawień dotyczących cookies w swojej przeglądarce internetowej.
Więcej informacji można znaleźć w Polityce Prywatności
Korzystając ze strony wyrażają Państwo zgodę na używanie plików cookies, zgodnie z ustawieniami przeglądarki.
Akceptuję Politykę prywatności i wykorzystania plików cookies w serwisie.