Wiadomości

19 listopada, 2019

„Cook it off”. Kulinarne potyczki. Tak PB świętowała Dzień Erasmusa

fot. Ewelina Andrzejewska
Dania z Turcji, Albanii, Wysp Zielonego Przylądka, Kuby, czy Portugalii – m.in. takie potrawy przygotowali studenci Politechniki Białostockiej. Jeden z akademików uczelni stał się areną kulinarnych zmagań.

 

Politechnika po raz drugi zorganizowała wydarzenie pod nazwą: „Cook it off”, podczas, którego zagraniczni studenci przyrządzili swoje narodowe dania. Łącznie było dziesięć, czteroosobowych, międzynarodowych drużyn. Grupy miały godzinę na ugotowanie posiłku. Jurorzy oceniali: atmosferę pracy, porządek w kuchni, sposób podania oraz smak.

Studenci obcokrajowcy i polscy najlepiej integrują się we wspólnym działaniu. W naszym konkursie wcielają się w szefów kuchni, gotują, smakują i dzielą się smakami, które znają ze swoich domów. Zbierają punkty zarówno za dobrą atmosferę w kuchni i współpracę, jak i za wygląd i smak potrawy. A przy tym dobrze się bawią – wyjaśniała prorektor ds. współpracy międzynarodowej dr hab. inż. Marta Kosior-Kazberuk, prof. PB – i dodaje – To tylko niewielka reprezentacja studentów obcokrajowców, którzy kształcą się na naszej uczelni. Rokrocznie na Politechnikę Białostocką przyjeżdża ich około 500.

Pierwsze miejsce zajęła drużyna z Kuby, II – Turcja, a III – Wyspy św. Tomasza. Kulinarne potyczki były też sposobem na świętowanie Dnia Erasmusa, który przypada na 25 listopada. (ea/mc)

 

Relacja Eweliny Andrzejewskiej
× W ramach naszego serwisu www stosujemy pliki cookies zapisywane na urządzeniu użytkownika w celu dostosowania zachowania serwisu do indywidualnych preferencji użytkownika oraz w celach statystycznych.
Użytkownik ma możliwość samodzielnej zmiany ustawień dotyczących cookies w swojej przeglądarce internetowej.
Więcej informacji można znaleźć w Polityce Prywatności
Korzystając ze strony wyrażają Państwo zgodę na używanie plików cookies, zgodnie z ustawieniami przeglądarki.
Akceptuję Politykę prywatności i wykorzystania plików cookies w serwisie.