Wiadomości

14 grudnia, 2020

Białystok. Zabytkowy budynek przy ul. Warszawskiej 63 już po remoncie elewacji

Budynek Wydziału Ekonomii i Finansów Uniwersytetu w Białymstoku. źródło: Wojewódzki Urząd Ochrony Zabytków w Białymstoku
Zakończył się remont elewacji frontowej zabytkowego budynku przy ul. Warszawskiej, w którym mieści się Wydział Ekonomii i Finansów Uniwersytetu w Białymstoku. Uczelnia na prace przy zabytku otrzymała dotację Podlaskiego Wojewódzkiego Konserwatora Zabytków w wysokości 80 tys. złotych. Całość prac pochłonęła ponad 330 tys. złotych.

 

Prace przy zabytku obejmowały m.in. oczyszczenie i odgrzybienie podłoża ścian i stropów, wykonanie tynku renowacyjnego, impregnację, malowanie ścian, drewnianej stolarki okiennej i elementów metalowych, wykonanie nowych obróbek blacharskich.

– Budynek charakteryzuje się bogatym wystrojem elewacji głównej oraz dobrze zachowanym układem wnętrz. Obiekt jest budynkiem stylowo jednorodnym, mieszczącym się w nurcie architektury neorenesansowej – mówi prof. Małgorzata Dajnowicz, podlaska konserwator zabytków. – Elewacja frontowa posiada typową dla tego stylu dyspozycję architektoniczną: trójdzielna z ryzalitami na skrajach, z trójprzęsłowym portykiem wspartym na masywnych, toskańskich kolumnach.

Budynek przy ul. Warszawskiej 63 w Białymstoku pochodzi z II połowy XIX wieku. To jeden ze starszych i najbardziej reprezentacyjnych obiektów na tej ulicy. Dokładna data budowy nie jest znana. Początkowo budynek był własnością obywatela ziemskiego Trębickiego, następnie właścicieli fabryki włókienniczej – rodziny Commichau. (mt/mc)

 

× W ramach naszego serwisu www stosujemy pliki cookies zapisywane na urządzeniu użytkownika w celu dostosowania zachowania serwisu do indywidualnych preferencji użytkownika oraz w celach statystycznych.
Użytkownik ma możliwość samodzielnej zmiany ustawień dotyczących cookies w swojej przeglądarce internetowej.
Więcej informacji można znaleźć w Polityce Prywatności
Korzystając ze strony wyrażają Państwo zgodę na używanie plików cookies, zgodnie z ustawieniami przeglądarki.
Akceptuję Politykę prywatności i wykorzystania plików cookies w serwisie.