Wiadomości

24 października, 2023

Babka i kiszka ziemniaczana czekają na głosy

Fot. Powiat Białostocki
Światowe Mistrzostwa w Pieczeniu Babki i Kiszki Ziemniaczanej organizowane w Supraślu przez Powiat Białostocki, walczą w Konkursie na najlepszy produkt turystyczny w kraju. Wydarzenie ma szansę zdobyć Certyfikat Internautów.
 
 
– To ważny i prestiżowy konkurs, który może przyciągnąć turystów do regionu, którzy podróżując szukają nie tylko ciekawych atrakcji do obejrzenia, ale też regionalnych smaków – mówiła Bożena Nienałtowska, prezes Podlaskiej Regionalnej Organizacji Turystycznej.
 
Mistrzostwa w Pieczeniu Babki i Kiszki Ziemniaczanej organizowane są w Supraślu latem. – W konkursie uczestniczą między innymi lokalne koła gospodyń wiejskich, które przygotowują konkursowe potrawy z ziemniaków. Zwycięzcę wyłaniają odwiedzający Mistrzostwa, którzy biorą udział w degustacji konkursowych dań. Impreza cieszy się sporą popularnością i pokazuje nasze regionalne tradycje kulinarne – mówił starosta Jan B. Perkowski.
 
Do głosowania internautów w konkursie Polskiej Organizacji Turystycznej komisja konkursowa nominowała po jednym wydarzeniu z każdego regionu. Mistrzostwa w Supraślu rywalizują między innymi ze Szlakiem Kopernikowskim, Kompleksem Tężnia Busko czy Airshow Leszno.
 
W ramach Konkursu przyznane będą także: złoty certyfikat, certyfikat POT i odkrycie roku – wymieniał Damian Paszko z PROT.
Głosy na Mistrzostwa w Supraślu można oddawać do końca października na stronie https://www.polska.travel/wybierz-najlepszy-produkt…/
Finał regionalnego etapu Konkursu zaplanowano 6 listopada a ogólnopolski 28 listopada. (opr. at)
 
 
 
× W ramach naszego serwisu www stosujemy pliki cookies zapisywane na urządzeniu użytkownika w celu dostosowania zachowania serwisu do indywidualnych preferencji użytkownika oraz w celach statystycznych.
Użytkownik ma możliwość samodzielnej zmiany ustawień dotyczących cookies w swojej przeglądarce internetowej.
Więcej informacji można znaleźć w Polityce Prywatności
Korzystając ze strony wyrażają Państwo zgodę na używanie plików cookies, zgodnie z ustawieniami przeglądarki.
Akceptuję Politykę prywatności i wykorzystania plików cookies w serwisie.