Wiadomości

8 kwietnia, 2025

Rozpoczęła się realizacja projektu „PB Dostępna 2.0 – nowoczesna uczelnia dla wszystkich”

Źródło: Politechnika Białostocka
W Politechnice Białostockiej studiuje około 2% studentów z niepełnosprawnościami. Aby zapewnić im komfort studiowania i przebywania uczelnia kontynuuje projekt „PB dostępna”.

 

Na przełomie roku 2024/2025 Politechnika Białostocka otrzymała na ten cel ponad 7,7 mln zł, które będą wykorzystane na likwidację barier architektonicznych i informacyjno-komunikacyjnych, ale także będą zaplanowane zajęcia sportowe, czy szkolenia dla kadry zarządzającej, jak wspierać osoby ze szczególnymi potrzebami.

– Te środki są potrzebne w uczelni. Te środki będą przeznaczone po to, żeby osoby z różnego rodzaju niepełnosprawnościami wybierały naszą uczelnię nie z obawą, że tutaj napotkają trudności w poruszaniu się, w trafieniu we właściwe miejsce, w wysłuchaniu zajęć, w skorzystaniu z infrastruktury informatycznej, tylko żeby po prostu miały świadomość, że mogą tu przyjść i czuć się w pełni bezpieczne i w pełni komfortowo – mówi prof. Mirosław Świercz, prorektor ds. rozwoju Politechniki Białostockiej.

Inwestycje będą służyć zarówno dla osób z niepełnosprawnością ruchową, jak też dla osób niewidomych i niesłyszących. Realizacja projektu „PB Dostępna 2.0 – nowoczesna uczelnia dla wszystkich” będzie trwał do 2028 roku. (hk)

 

Rozmowa Hanny Kość z prof. Mirosławem Świerczem, prorektorem ds. rozwoju Politechniki Białostockiej:

Odtwarzacz plików dźwiękowych

 

× W ramach naszego serwisu www stosujemy pliki cookies zapisywane na urządzeniu użytkownika w celu dostosowania zachowania serwisu do indywidualnych preferencji użytkownika oraz w celach statystycznych.
Użytkownik ma możliwość samodzielnej zmiany ustawień dotyczących cookies w swojej przeglądarce internetowej.
Więcej informacji można znaleźć w Polityce Prywatności
Korzystając ze strony wyrażają Państwo zgodę na używanie plików cookies, zgodnie z ustawieniami przeglądarki.
Akceptuję Politykę prywatności i wykorzystania plików cookies w serwisie.