Wiadomości

17 sierpnia, 2023

Grzyb jadalny czy trujący? Sanepid pomoże z rozpoznaniem

Młoda kobiet w okularach stoi przy tablicy z grzybami Aleksandra Puczyńska/Fot. A. Topczewska
Wojewódzka Stacja Sanitarno-Epidemiologiczna w Białymstoku zachęca osoby zbierające grzyby, by w razie wątpliwości dotyczących zebranych okazów, przynosić je do sanepidu. Grzyby oceni doświadczony grzyboznawca.

 

Od poniedziałku do piątku w godzinach 7.30 – 15.05 do siedziby przy Legionowej można przynieść całe i świeże grzyby, bezpłatnie uzyskać informacje o ich właściwościach, a przede wszystkim dowiedzieć się, czy nie są trujące.

W sierpniu zbierać można pieprzniki jadalne, niektóre gatunki podgrzybków, maślaków i koźlarzy. Ponadto w lasach mogą występować gąski , kanie, borowiki i rydze.

Sanepid jednocześnie przypomina, by pamiętać o zasadach, które powinien przestrzegać każdy grzybiarz: czyli nie wolno zbierać grzybów, których nie znamy i co do których nie mamy pewności, że są jadalne. Nie należy też kierować się radami od przygodnie poznanych grzybiarzy i nieznanych ekspertów. Nie powinno się też kupować grzybów z nieznanego źródła i tych grzybów, których nie znamy. (at)

 

Jak zbierać grzyby i na co zwracać uwagę, jakie pory dnia na grzybobranie są najlepsze, a także jak kupować grzyby mówi Aleksandra Puczyńska z Wojewódzkiej Stacji Sanitarno-Epidemiologiczna w Białymstoku w rozmowie z Anetą Topczewską:

Odtwarzacz plików dźwiękowych
× W ramach naszego serwisu www stosujemy pliki cookies zapisywane na urządzeniu użytkownika w celu dostosowania zachowania serwisu do indywidualnych preferencji użytkownika oraz w celach statystycznych.
Użytkownik ma możliwość samodzielnej zmiany ustawień dotyczących cookies w swojej przeglądarce internetowej.
Więcej informacji można znaleźć w Polityce Prywatności
Korzystając ze strony wyrażają Państwo zgodę na używanie plików cookies, zgodnie z ustawieniami przeglądarki.
Akceptuję Politykę prywatności i wykorzystania plików cookies w serwisie.