Wiadomości

22 grudnia, 2023

Zimowa Wampiriada 2023. Najchętniej krew oddawali studenci Politechniki Białostockiej

Na czarnym tle biało-pomarańczowy napis: bo każda kropla jest ważna. Wampiriada fot. Ewelina Andrzejewska
Ponad 350 osób oddało krew podczas zimowej odsłony Wampiriady. W sumie zebrano blisko 160 litrów krwi. Jak zawsze najwięcej studentów zgłaszało się z Politechniki Białostockiej.

 

– Tu jest najwięcej studentów i najwięcej chyba takich po prostu otwartych osób, które nie boją się i przychodzą do nas – mówi Martyna Tarlecka, koordynatorka Wampiriady w Białymstoku z Niezależnego Zrzeszenia Studentów. – Argument, że czekolada, koszulka jest dla nich wystarczający i największe zainteresowanie jest wśród studentów Politechniki, ale też dużo osób przychodzi do nas z zewnątrz. Osoby, która stale oddają krew i po prostu przychodzą po te koszulki, które kolekcjonują. Każdy student, osoby starsze, młodsze i takie, które dopiero skończyły 18 lat – wszyscy do nas przychodzą.

Wampiriadę dwa razy do roku organizują wspólnie Niezależne Zrzeszenie Studentów w Białymstoku i Regionalne Centrum Krwiodawstwa i Krwiolecznictwa w Białymstoku. Zimowa edycja trwała dwa tygodnie. Krwiobus kilkukrotnie pojawił się w Politechnice Białostockiej, Uniwersytecie w Białymstoku i Uniwersytecie Medycznym w Białymstoku, a także w Szkole Policealnej Województwa Podlaskiego i Euroregionalnym Centrum Farmacji. (hk)

 

Rozmowa Hanny Kość z Martyną Tarlecką, koordynatorką Wampiriady w Białymstoku z Niezależnego Zrzeszenia Studentów:

× W ramach naszego serwisu www stosujemy pliki cookies zapisywane na urządzeniu użytkownika w celu dostosowania zachowania serwisu do indywidualnych preferencji użytkownika oraz w celach statystycznych.
Użytkownik ma możliwość samodzielnej zmiany ustawień dotyczących cookies w swojej przeglądarce internetowej.
Więcej informacji można znaleźć w Polityce Prywatności
Korzystając ze strony wyrażają Państwo zgodę na używanie plików cookies, zgodnie z ustawieniami przeglądarki.
Akceptuję Politykę prywatności i wykorzystania plików cookies w serwisie.