Wiadomości

5 lipca, 2021

Uniwersytet w Białymstoku. Pierwsze miodobranie z kampusowej pasieki

Miód w słoiczku, w tle widać pszczoły źródło: Uniwersytet w Białymstoku
Blisko 30 kilogramów miodu udało się zebrać podczas pierwszego miodobrania na uniwersyteckim kampusie. Jest tam pasieka składająca się z pięciu uli. W każdym z nich pracuje od 30 do 40 tysięcy pszczół.

 

– Od początku do końca jest to miód uniwersytecki, z czego bardzo się cieszymy. Pszczoły w naszym kampusie czują się doskonale, mają bardzo dobre warunki do życia i pracy. Tuż obok znajduje się Las Zwierzyniecki, mamy własne kwietne łąki i mnóstwo terenów zielonych. Ten miodowy projekt z pewnością będziemy rozwijać – mówi rektor UwB prof. Robert Ciborowski.

Miód z uniwersyteckiej pasieki nie jest na sprzedaż. To produkt, którym uczelnia chce się promować.

– To miód bardzo dobry smakowo i bardzo urozmaicony: klon, wczesne lipy i najprzeróżniejsze kwiaty ze znajdujących się w pobliżu kwietnych łąk. Na takich łąkach siane są przecież rośliny miododajne, a pszczoły z tego korzystają – potwierdza Mikołaj Mak, który pasiekami zajmuje się od 40 lat. Ocenia, że w czasie pierwszego miodobrania w kampusie udało się pozyskać ok. 30 kilogramów miodu. –  A gdy przekwitną lipy, znów będziemy mogli trochę miodu pszczołom podebrać – dodaje Mikołaj Mak.

Pasieka ma także cel edukacyjny. Studenci mogą z bliska zobaczyć, jak jest zbudowana i jak funkcjonują pszczoły. (mt)

 

× W ramach naszego serwisu www stosujemy pliki cookies zapisywane na urządzeniu użytkownika w celu dostosowania zachowania serwisu do indywidualnych preferencji użytkownika oraz w celach statystycznych.
Użytkownik ma możliwość samodzielnej zmiany ustawień dotyczących cookies w swojej przeglądarce internetowej.
Więcej informacji można znaleźć w Polityce Prywatności
Korzystając ze strony wyrażają Państwo zgodę na używanie plików cookies, zgodnie z ustawieniami przeglądarki.
Akceptuję Politykę prywatności i wykorzystania plików cookies w serwisie.