
Władze województwa stawiają na promocję podlaskich kulinariów oraz na wsparcie ich producentów. Dlatego w cateringu Urzędu Marszałkowskiego pojawiła się lokalna żywność zarejestrowana na Liście Produktów Tradycyjnych prowadzonej przez Ministerstwo Rolnictwa.
Aby przejść od słów do czynów Urząd Marszałkowski postanowił na ten rok wybrać firmę, która przygotowując podlaskie potrawy wykorzystuje produkty lokalne.
– Mamy bardzo dużo potraw, które są sławne nie tylko w całej Polsce, ale też na świecie. Dlatego tym bardziej nie chcemy tylko mówić o promowaniu naszej żywności, ale realnie ją wesprzeć. Stąd jeden z zapisów przetargu mówił o tym, że te dania mają być wykonywane z produktów, które powstały w województwie podlaskim – mówił marszałek Artur Kosicki.
Wicemarszałek Stanisław Derehajło podkreśla, że w ten sposób promowani są również lokalni przedsiębiorcy oraz wytwórcy produktów.
– Urząd Marszałkowski chce promować podlaskich rolników, przedsiębiorców oraz podlaską turystykę poprzez kulinaria. Zaczynamy od siebie, od przyjmowania gości ze świata lokalnymi produktami – dodawał wicemarszałek Derehajło.
Umowa na usługi cateringowe została podpisana na rok. (ea/mc)