Wiadomości

3 lutego, 2020

Dobre, bo z Podlasia. Lokalne produkty w cateringu Urzędu Marszałkowskiego

Budynek Urzędu Marszałkowskiego przy ul. Wyszyńskiego 1. Urząd Marszałkowski w Białymstoku, fot. Katarzyna Cichoń
Władze województwa stawiają na promocję podlaskich kulinariów oraz na wsparcie ich producentów. Dlatego w cateringu Urzędu Marszałkowskiego pojawiła się lokalna żywność zarejestrowana na Liście Produktów Tradycyjnych prowadzonej przez Ministerstwo Rolnictwa.

 

Aby przejść od słów do czynów Urząd Marszałkowski postanowił na ten rok wybrać firmę, która przygotowując podlaskie potrawy wykorzystuje produkty lokalne.

Mamy bardzo dużo potraw, które są sławne nie tylko w całej Polsce, ale też na świecie. Dlatego tym bardziej nie chcemy tylko mówić o promowaniu naszej żywności, ale realnie ją wesprzeć. Stąd jeden z zapisów przetargu mówił o tym, że te dania mają być wykonywane z produktów, które powstały w województwie podlaskim – mówił marszałek Artur Kosicki.

Wicemarszałek Stanisław Derehajło podkreśla, że w ten sposób promowani są również lokalni przedsiębiorcy oraz wytwórcy produktów.

Urząd Marszałkowski chce promować podlaskich rolników, przedsiębiorców oraz podlaską turystykę poprzez kulinaria. Zaczynamy od siebie, od przyjmowania gości ze świata lokalnymi produktami – dodawał wicemarszałek Derehajło.

Umowa na usługi cateringowe została podpisana na rok. (ea/mc)

× W ramach naszego serwisu www stosujemy pliki cookies zapisywane na urządzeniu użytkownika w celu dostosowania zachowania serwisu do indywidualnych preferencji użytkownika oraz w celach statystycznych.
Użytkownik ma możliwość samodzielnej zmiany ustawień dotyczących cookies w swojej przeglądarce internetowej.
Więcej informacji można znaleźć w Polityce Prywatności
Korzystając ze strony wyrażają Państwo zgodę na używanie plików cookies, zgodnie z ustawieniami przeglądarki.
Akceptuję Politykę prywatności i wykorzystania plików cookies w serwisie.