8,5 mln zł otrzymał Uniwersytet Medyczny w Białymstoku na badania nad żywnością funkcjonalną. To grant z Agencji Badań Medycznych.
Uniwersytet Medyczny w Białymstoku zajmie się opracowanie gotowych do wdrożenia, innowacyjnych produktów, spełniających wymagania dla żywności specjalnego przeznaczenia medycznego. Receptury opracowanych produktów będą dopasowane do potrzeb żywieniowych pacjentów z insulinoopornością i zaburzeniami lipidowymi, których następstwem są choroby kardiologiczne. Właściwości zaprojektowanych produktów oraz bezpieczeństwo spożycia zo
Projekt „Innowacyjne produkty spożywcze jako żywność specjalnego przeznaczenia medycznego dla pacjentów z zaburzeniami metabolicznymi – badania przedwdrożeniowe” Uniwersytetu Medycznego w Białymstoku uzyskał maksymalną liczbę punktów i znalazł się na pierwszym miejscu spośród 224 wniosków, z czego 57 otrzymało dofinansowanie. (red.)