Wiadomości

11 stycznia, 2025

Uniwersytet Medyczny w Białymstoku z grantem na badania nad żywnością specjalnego przeznaczenia

Pałac Branickich widziany z dziedzińca fot. Ewelina Andrzejewska
8,5 mln zł otrzymał Uniwersytet Medyczny w Białymstoku na badania nad żywnością funkcjonalną. To grant z Agencji Badań Medycznych. 

 

Uniwersytet Medyczny w Białymstoku zajmie się opracowanie gotowych do wdrożenia, innowacyjnych produktów, spełniających wymagania dla żywności specjalnego przeznaczenia medycznego. Receptury opracowanych produktów będą dopasowane do potrzeb żywieniowych pacjentów z insulinoopornością i zaburzeniami lipidowymi, których następstwem są choroby kardiologiczne. Właściwości zaprojektowanych produktów oraz bezpieczeństwo spożycia zo

Projekt „Innowacyjne produkty spożywcze jako żywność specjalnego przeznaczenia medycznego dla pacjentów z zaburzeniami metabolicznymi – badania przedwdrożeniowe” Uniwersytetu Medycznego w Białymstoku uzyskał maksymalną liczbę punktów i znalazł się na pierwszym miejscu spośród 224 wniosków, z czego 57 otrzymało dofinansowanie. (red.)

× W ramach naszego serwisu www stosujemy pliki cookies zapisywane na urządzeniu użytkownika w celu dostosowania zachowania serwisu do indywidualnych preferencji użytkownika oraz w celach statystycznych.
Użytkownik ma możliwość samodzielnej zmiany ustawień dotyczących cookies w swojej przeglądarce internetowej.
Więcej informacji można znaleźć w Polityce Prywatności
Korzystając ze strony wyrażają Państwo zgodę na używanie plików cookies, zgodnie z ustawieniami przeglądarki.
Akceptuję Politykę prywatności i wykorzystania plików cookies w serwisie.