
W 35 miastach w Polsce, także w Białymstoku w środę (03.04) wystartowała wiosenna edycja Restaurant Week. To trwający dwa tygodnie festiwal kulinarny, podczas którego w wybranych restauracjach można zjeść unikalne dania w atrakcyjnych cenach. Do akcji w naszym mieście przyłączyło się dwadzieścia lokali.
Szczegóły akcji i listę lokali znajdziecie na stronie www.restaurantweek.pl. Wydarzenie potrwa do 17 kwietnia.
Akcji w całej Polsce towarzyszy kampania społeczna #SzanujJedzenie. Jak wynika z badań CBOS-u, przeciętny Polak wyrzuca około 200 kilogramów jedzenia rocznie. Co roku Polacy wyrzucają 9 milionów ton jedzenia. Każdego roku marnuje się ponad 1/3 światowej żywności. Natomiast z raportów ONZ z 2017 wynika, że 821 milionów ludzi na świecie jest niedożywionych i niestety liczba ta będzie rosła. W XXI wieku ludzie nadal umierają z głodu, mimo że obecny poziom produkcji żywności wystarczyłby na wykarmienie wszystkich osób na ziemi. Tyle, że olbrzymia jej część po prostu się marnuje.
Organizatorzy Restaurant Week przygotowali „Dekalog #SzanujJedzenie” – dziesięć prostych wytycznych, które warto zastosować w codziennym życiu, aby zmniejszyć ilość marnowanego jedzenia. Trafi on do gości festiwalu. Znajdziecie go też poniżej. (mt/mc)
„Dekalog #SzanujJedzenie” – dziesięć prostych wytycznych, które warto zastosować w codziennym życiu, aby zmniejszyć ilość marnowanego jedzenia.
1. Rób dokładną listę zakupów – wydasz i zmarnujesz mniej. Warto także kupować częściej i to, czego naprawdę potrzebujesz.
2. Utrzymuj porządek w lodówce – produkty z krótszą datą ważności postaw bliżej, te z dłuższą – dalej. Szczególnie istotne jest to w przypadku produktów o krótkim terminie przydatności.
3. Nie wyrzucaj owoców i warzyw, które lekko zwiędły – jak radzi ambasadorka akcji #SzanujJedzenie – Lara Gessler, zmiksuj je na pyszny i zdrowy koktajl. Z warzyw możesz ugotować też pyszny bulion.
4. Nie wyrzucaj pieczywa – lepiej je zetrzyj na bułkę tartą – przyda się do przygotowania wielu potraw – zachęca Gaja Kuroń. Ze starego i twardego chleba można zrobić też grzanki i dodać je choćby do zupy.
5. Zamrażaj lub susz jedzenie, które ci zostało – możesz z niego przyrządzić potem kreatywne i pyszne danie, na które przepis znajdziesz na blogach i w serwisach kulinarnych.
6. Planuj posiłki i gotuj odpowiednie porcje – oszczędzasz jedzenie i pieniądze.
7. Przechowuj jedzenie w pojemnikach – dzięki temu dłużej pozostają świeże.
8. Przekaż jedzenie potrzebującym – znajdź jadłodzielnię lub fundację, która zajmuje się redystrybucją posiłków – zrobisz dobry uczynek.
9. Bierz resztki z restauracji do domu – to żaden wstyd ani oznaka skąpstwa, świadczy tylko dobrze o twojej świadomości konsumenckiej. Nie zdołałeś zjeść podanej w restauracji potrawy, nie wahaj się poprosić o zapakowanie jej na wynos.
10. Uczęszczaj do restauracji z wcześniejszym wyborem menu – jak mówi Maciek Żakowski, organizator Restaurant Week – festiwal promuje najracjonalniejszy model – wcześniejsze rezerwacje online i wybór przez gości jednego z dwóch menu, sprawiają, że jedzenie się nie marnuje. Goście składają zamówienie z wyprzedzeniem, przez co restauracje są w stanie przygotować tyle jedzenia, ile naprawdę potrzeba.