Wiadomości

23 sierpnia, 2021

Nowy rekord, trudne warunki i sportowe emocje. Po raz trzeci odbył się Mityng Gwiazd

Kibice siedzą na trybunach, chłopiec trzyma transparent: Piotr Lisek wyżej niż 6 metrów źródło: UM Białystok
W dwóch konkursach; w skoku o tyczce i w skoku wzwyż niepokonani byli lekkoatleci ze Stanów Zjednoczonych, konkurs pchnięcia kulą wygrał Chorwat, a wśród pań triumfowały Polka oraz Ukrainka. W centrum Białegostoku, w trudnych warunkach pogodowych odbyła się trzecia edycja Mityngu Gwiazd.

 

Skok o tyczce wygrał zawodnik z USA Matt Ludwig, pokonując porzeczkę na wysokości pięciu metrów i osiemdziesięciu centymetrów. Ustanawiając tym samym nowy rekord Mityngu Gwiazd. Piotr Lisek uplasował się na trzecim miejscu z wynikiem 5 metrów i sześćdziesiąt sześć centymetrów.

W skoku wzwyż bez konkurencyjny był Amerykanin Darryl Sullivan – skoczył dwa metry i dwadzieścia trzy centymetry. Wśród pań najlepsza był Ukrainka Yuliya Chumachenko.

Konkurs pchnięcia kulą wygrał Chorwat Filip Mihaljevič, drugie miejsce zajął Konrad Bukowiecki. Z kolei wśród pań z pchnięciem kulą najlepiej poradziła sobie Paulina Guba, trzecia natomiast była białostoczanka Klaudia Kardasz.

– Białostocki Mityng Gwiazd to impreza lekkoatletyczna, która w widowiskowej i dostępnej dla wszystkich formule zaprezentowała „królową sportu” na bardzo wysokim poziomie – powiedział zastępca prezydenta Rafał Rudnicki.

Honorowymi gośćmi Mityngu Gwiazd byli medaliści igrzysk olimpijskich w Tokio: Maria Andrejczyk oraz Wojciech Nowicki. (ea)

× W ramach naszego serwisu www stosujemy pliki cookies zapisywane na urządzeniu użytkownika w celu dostosowania zachowania serwisu do indywidualnych preferencji użytkownika oraz w celach statystycznych.
Użytkownik ma możliwość samodzielnej zmiany ustawień dotyczących cookies w swojej przeglądarce internetowej.
Więcej informacji można znaleźć w Polityce Prywatności
Korzystając ze strony wyrażają Państwo zgodę na używanie plików cookies, zgodnie z ustawieniami przeglądarki.
Akceptuję Politykę prywatności i wykorzystania plików cookies w serwisie.