Wiadomości

7 marca, 2022

Nowy projekt UMB. 100 osób może liczyć na darmowe specjalistyczne badania krwi

Wejście do budynku UMB fot. Małgorzata Turecka
Uniwersytet Medyczny w Białymstoku szuka chętnych do udziału w nowym projekcie dotyczącym pozytywnego wpływu spożywania aronii u osób z zaburzeniami metabolicznymi. Potrzeba 100 chętnych.

 

Zainteresowani mogą liczyć na darmowe specjalistyczne badania krwi.

– Celem projektu pt. „Wpływ bio produktów z aronii na potencjał antyoksydacyjno/oksydacyjny osób z zaburzeniami metabolicznymi” jest ocena wpływu spożycia tych produktów na wybrane parametry metaboliczne, między innymi: ciśnienie krwi, poziom glukozy na czczo czy profil lipidowy – informuje Marcin Tomkiel, rzecznik prasowy Uniwersytetu Medycznego w Białymstoku.

Kryteria, jakie chętni do badania powinni spełniać to: wiek 25-65 lat, brak cukrzycy, leczonego nadciśnienia tętniczego, leczonych zaburzeń gospodarki lipidowej (podwyższonego poziomu cholesterolu, triglicerydów czy miażdżycy).

Spośród wszystkich zgłoszonych osób, do badań zostanie zakwalifikowanych 100 uczestników. Badanie będzie trwało 3 miesiące.

Osoby uczestniczące w projekcie otrzymają za darmo: bio produkty z aronii do spożycia przez 3 miesiące, panel badań krwi obejmujący m.in. glukozę i insulinę na czczo, profil lipidowy oraz enzymy wątrobowe, profesjonalną analizę składu ciała wraz z omówieniem, konsultację dietetyczną, krokomierze do pomiaru aktywności fizycznej na czas trwania badania.

Osoby zainteresowane wzięciem udziału w badaniu proszone są o wypełnienie formularza zgłoszeniowego: https://forms.gle/iyvhnmR5NvwWoSuR7. (mt)

× W ramach naszego serwisu www stosujemy pliki cookies zapisywane na urządzeniu użytkownika w celu dostosowania zachowania serwisu do indywidualnych preferencji użytkownika oraz w celach statystycznych.
Użytkownik ma możliwość samodzielnej zmiany ustawień dotyczących cookies w swojej przeglądarce internetowej.
Więcej informacji można znaleźć w Polityce Prywatności
Korzystając ze strony wyrażają Państwo zgodę na używanie plików cookies, zgodnie z ustawieniami przeglądarki.
Akceptuję Politykę prywatności i wykorzystania plików cookies w serwisie.