Wiadomości

6 maja, 2025

Kolejna odsłona kawiarni naukowej. Tym razem mowa będzie o „Cyfrowym lesie”

Kawiarnia naukowa, fot. Hanna Kość
Jak nowoczesne technologie zmieniają postrzeganie i zarządzanie lasem – to temat najbliższej kawiarni naukowej organizowanej przez Wydział Informatyki Politechniki Białostockiej. Będzie to okazja, aby w swobodnej atmosferze porozmawiać o trudnych, ale też ciekawych sprawach związanych z naturą i naszym regionem.

 

Spotkanie zatytułowano „Cyfrowy las”. 

– To, że jesteśmy Puszczą Krzemową, bo taki był pierwszy temat z tego cyklu w poprzednim miesiącu, nasuwa sam sobie, jak technologie stoją w spójności z naszym regionem – mówi prof. Dorota Mozyrska, dziekan Wydziału Informatyki.

Na spotkaniu będzie dwóch prelegentów: prof. dr hab. Krzysztof Stereńczak, kierownik Zakładu Geomatyki w Instytucie Badawczym Leśnictwa oraz Marcin Sołoguba, pracownik Lasów Państwowych. 

– Tytuł pierwszego wykładu to „Precyzyjne leśnictwo” i będzie mowa o różnorodnych technologiach skanowania laserowego, w szczególności, jeżeli chodzi o rozpoznawanie drzew. Natomiast drugi wykład wygłosi pan Marcin Sołoguba, który jest pracownikiem Lasów Państwowych i tam odpowiada za systemy GIS, czyli mowa będzie o banku danych o lasach – dodaje prof. Dorota Mozyrska.

Kawiarnia naukowa z cyklu SCIENCE KULTURA zatytułowana „Cyfrowy las” odbędzie się w środę (07.05) o 18:00 w Famie. Wstęp jest wolny. (hk)

 

Rozmowa Hanny Kość z prof. Dorotą Mozyrską, dziekan Wydziału Informatyki Politechniki Białostockiej:

 

× W ramach naszego serwisu www stosujemy pliki cookies zapisywane na urządzeniu użytkownika w celu dostosowania zachowania serwisu do indywidualnych preferencji użytkownika oraz w celach statystycznych.
Użytkownik ma możliwość samodzielnej zmiany ustawień dotyczących cookies w swojej przeglądarce internetowej.
Więcej informacji można znaleźć w Polityce Prywatności
Korzystając ze strony wyrażają Państwo zgodę na używanie plików cookies, zgodnie z ustawieniami przeglądarki.
Akceptuję Politykę prywatności i wykorzystania plików cookies w serwisie.