Wiadomości

6 października, 2024

Dziki punkt widzenia. O świecie roślin i zwierząt opowiada dr Dan Wołkowycki. Posłuchaj audycji premierowej!

Uśmiechnięty mężczyzna z lekkim zarostem, bez włosów na głowie, w niebieskiej koszuli siedzi przy stole przy mikrofonie dr Dan Wołkowycki z Instytutu Nauk Leśnych Politechniki Białostockiej, fot. A. Jakuć

Radio AKADERA zaprasza na nowy cykl audycji pt. Dziki punkt widzenia, którego autorem jest dr Dan Wołkowycki z Instytutu Nauk Leśnych Politechniki Białostockiej. W każdej audycji naukowiec przybliża słuchaczom fascynujące tajemnice świata ożywionego, który nas otacza. Program porusza zagadnienia związane z ochroną przyrody, ekologią oraz rolą roślin, grzybów i zwierząt w ekosystemach, przekazując cenną wiedzę w przystępny sposób.

W premierowym odcinku cyklu „Dziki punkt widzenia” dr Dan Wołkowycki odkrywa przed nami życie bobrów oraz ich rolę w ekosystemie. Poznamy bliżej te niezwykłe zwierzęta, które z powodzeniem zasiedlają nasze tereny, a ich liczebność w Polsce wzrosła sześciokrotnie na przestrzeni ostatnich 25 lat. Dowiemy się, jakie znaczenie mają bobry dla ekosystemu, jak wpływają na środowisko, a także jakie wyzwania wynikają z ich obecności w sąsiedztwie człowieka. Dr Wołkowycki objaśni również, dlaczego bobry są kluczowym gatunkiem, którego działalność przyczynia się do zwiększenia retencji wód i ograniczenia skutków suszy. (AJ)

Zapraszamy do słuchania audycji „Dziki punkt widzenia” w każdą sobotę o 10.15 w Radiu AKADERA i odkrywania bogactwa przyrody razem z nami!

× W ramach naszego serwisu www stosujemy pliki cookies zapisywane na urządzeniu użytkownika w celu dostosowania zachowania serwisu do indywidualnych preferencji użytkownika oraz w celach statystycznych.
Użytkownik ma możliwość samodzielnej zmiany ustawień dotyczących cookies w swojej przeglądarce internetowej.
Więcej informacji można znaleźć w Polityce Prywatności
Korzystając ze strony wyrażają Państwo zgodę na używanie plików cookies, zgodnie z ustawieniami przeglądarki.
Akceptuję Politykę prywatności i wykorzystania plików cookies w serwisie.