Niezwykłe Podlaskie

Pon: 13:15 powtórka Sob: 13:15

Niezwykłe podlaskie” to kontynuacja cyklu reportaży Radia Akadera.
W nowym sezonie chcemy zachęcić słuchaczy do odkrywania i poznawania podlaskich „skarbów”. W każdym z odcinków opowiemy o ludziach, którzy dzięki pasji i ciężkiej pracy tworzą unikatowe dla naszego regionu lokalne produkty, dania, rzeźby i rękodzieło.

Gospodarzem programu jest pisarz i podróżnik – Wojciech Koronkiewicz.
Zapraszamy w każdy piątek o 9:15 na 87,7 FM.

Audycja powstała we współracy:
Z Urzędem Marszałkowskim Województwa Podlaskiego

Sponsorami audycji są:
EastRent – Wypożyczalnia Samochodów

Odcinki:

NIEZWYKŁE PODLASKIE 5 Odc. 1 "Opowieści z sadu"

12.04.2024

🍐 "Opowieści z sadu" - w pierwszym odcinku piątego sezonu naszego cyklu, Pan Wojciech Popławski opowie Wojtkowi Koronkiewiczowi o swoim sadzie na Zastawiu. Posłuchajcie jakie piękne historie związane są z tym miejscem.

Posłuchaj audycji

Fot. W. Koronkiewicz

Niezwykłe Podlaskie 4 odc. 10 "Najlepszy twaróg na świecie"

15.05.2023

Tym razem Wojtka Koronkiewicza poniosło z mikrofonem do Gospodarstwa Rolnego Ostrowie - Haliny i Marka ze wsi Ostrowie. Wytwarzają tam tradycyjne produkty spożywcze, mleko, sery podpuszczkowe, masło, ciasta, twarogi i inne pyszne rzeczy. Ich najsłynniejszy produkt to ser twarogowy "Klinek Dąbrowski", który zdobył nagrodę "Perła" 2013 roku.

Posłuchaj audycji

Fot. W. Koronkiewicz

Niezwykłe Podlaskie 4 odc. 9 "Najlepsza kiszka ziemniaczana"

08.05.2023

Nasz region słynie z wielu dań, ale kiszka ziemniaczana jest dla wielu turystów potrawą wyjątkową. My wiemy, gdzie powstaje ta najlepsza, najsmaczniejsza. Trzeba się udać do Drohiczyna i dalej kierować na wieś Wiercień Mały.
Panią Ewę i Pana Adama w ich zakładzie odwiedził Wojtek Koronkiewicz z mikrofonem. Posłuchajcie relacji.

Posłuchaj audycji

Fot. W. Koronnkiewicz

Niezwykłe Podlaskie 4 odc. 8 "Rzeźby Michała Koca""

02.05.2023

Pan Michał Koc mieszka i pracuje w Hajnówce. Jest twórcą-samoukiem. Zaczynał od rzeźby w korzeniu, by poprzez rzeźby głów przejść do całopostaciowych przedstawień. Często można go spotkać na jarmarkach, plenerach rzeźbiarskich czy na wystawach sztuki nieprofesjonalnej. Pracownię wielokrotnie nagradzanego rzeźbiarza odwiedził z mikrofonem Wojtek Koronkiewicz. Efektów tego spotkania możecie posłuchać teraz.

Posłuchaj audycji

Fot. W. Koronkiewicz

Niezwykłe Podlaskie 4 odc. 7 "Pływające krowy"

24.04.2023

Zagroda nad Bugiem słynie z pływających krów. Przepływają rzekę, by dostać się na pastwisko po drugiej stronie. I tak dwa razy dziennie, od maja do października. Sanah nakręciła tam swój teledysk, a Wojciech zagrodę odwiedził i rozmawiał z Bolesławem Młynarczukiem z Wojtkowic Glinna nad Bugiem.

Posłuchaj audycji

Fot. W. Koronkiewicz

Niezwykłe Podlaskie 4 odc. 6 "Dżenneta"

17.04.2023

Jednym z miejsc, które przyciągają gości na Podlasie jest Tatarska Jurta. To przystań dla poszukiwaczy wspaniałych smaków, ale także miejsce, gdzie natychmiast poznajemy znaczenie słowa "wielokulturowość". Wojciech Koronkiewicz, głodny, wybrał się tam z mikrofonem. Efektów tego spotkania możecie posłuchać w kolejnym odcinku audycji "Niezwykłe Podlaskie" zapraszamy.

Posłuchaj audycji

Fot. E. Korniluk

Niezwykłe Podlaskie 4 odc. 5 "Królewna z drewna"

10.04.2023

Z pewnością znacie (choćby z nazwy) "Krainę otwartych okiennic" i charakterystyczne ozdoby na drewnianych domach? Aplikacje nadokienne, podookienne, wiatrownice... Wyrobem takich zdobień zajmuje się Królewna
z drewna, czyli Ewa Korniluk ze wsi Olmonty. Nietuzinkowa postać, która oprócz działalności zawodowej i pracy
w drewnie znajduje czas na działalność społeczną w Koło Gospodyń Wiejskich Olmoncianki.
W piątym odcinku audycji "Niezwykłe Podlaskie" do pracowni Pani Ewy zajrzał... tak, Wojciech Koronkiewicz.

Posłuchaj audycji

Fot. W. Koronkiewicz

Niezwykłe Podlaskie 4 odc. 4 "Wielkanocne smaki"

03.04.2023

Uwaga! Kolejny odcinek audycji jest tak "pyszny", że słuchanie go na czczo może wywołać uczucie głodu i ssania w żołądku! Na kulinarnej mapie Białegostoku jest miejsce, które wyróżnia się doskonłą kuchnią, ekologicznymi, naturalnymi i lokalnymi produktami. Potwierdzają to liczne nagrody. Ponieważ święta już za pasem, posłuchajcie, jakie niespodzianki przygotowano w Zachodniej Kawiarni Bistro. Z poświęceniem dań próbował i nagrywał Wojtek Koronkiewicz.

Posłuchaj audycji

Fot. W. Koronkiewicz

Niezwykłe Podlaskie 4 odc. 3 "Szycie słomą"

27.03.2023

W tamtych stronach o słomie mówi się "Złoto Kleszczel". Wiele wsi w okolicy, takich jak Toporki czy Reduty, funkcjonowało dzięki wyrobom ze słomy i wikliny. Szyciem i pleceniem zajmowały się całe rodziny. Gospodarze budowali murowane domy, chłopaki kupowali motocykle SHL...
Jak mówi o sobie Zofia Majstrowicz z Redut, ozdoby robi od maleńkości. Kosze, dzbanki, pająki czy ozdoby świąteczne wykonane tą techniką były kiedyś w każdym gospodarstwie.
Wojtek Koronkiewicz niezwłocznie chwycił za mikrofon i pognał do wsi Reduty. Posłuchajcie opowieści powieści Pani Zofii.

Posłuchaj audycji

Fot. W. Koronkiewicz

Niezwykłe Podlaskie 4 odc. 2 "Ptasie Radio"

20.03.2023

„Przez wiele lat mieliśmy styczność ze światem korporacji, która skutecznie wysysała energię i życie. W końcu nadszedł czas, aby to zmienić. Uciekliśmy z miasta i na wsi stworzyliśmy swój własny świat: Ptasie Radio, w którym prowadzimy sielską kwaterę” - mówią o swoim miejscu na Ziemi Pani Martą i Jej mąż Wojciech.
A Wojtek Koronkiewicz odwiedził z mikrofonem to miejsce z pozytywną energią, gdzie każdy może przyjechać, odpocząć od zgiełku miasta oraz pysznie i zdrowo zjeść, posłuchajcie.

Posłuchaj audycji

Fot. W. Koronkiewicz

Niezwykłe Podlaskie 4 odc. 1 "Jagodzianki mistrza Polikarpa"

13.03.2023

Witamy w kolejnym ,czwartym już sezonie naszej audycji. Na smaczny pocztek: „Augustowska jagodzianka”. Wpisana jest na Listę Produktów Tradycyjnych. W opisie można przeczytać, że jest to „bułeczka z ciasta drożdżowego z nadzieniem z jagód i wierzchem przyozdobionym kruszonką”. Jaki jest sekret ich niepowtarzalnego smaku i co ma z tym wspólnego słynny Bazar Różyckiego w Warszawie opowie mistrz Polikarp Augustyniak.
Pytania zadawał, odpowiedzi zaś nagrywał - Wojtek Koronkiewicz.

Posłuchaj audycji

Fot. W. Koronkiewicz

Niezwykłe Podlaskie 3 odc. 8 "Ambasada podlaskich smaków""

05.12.2022

Restauracja, kawiarnia, galeria... W Kawiarni Zachodniej sztuka gotowania łączy się z prawdziwą sztuką, co potwierdzają liczne nagrody. Właścicielkę - Grażynę Milewską śmiało można nazwać ambasadorką podlaskich smaków i lokalnych producentów. W Kawiarni Zachodniej można spróbować produktów ponad 40 lokalnych hodowców i wytwórców. Smaczny odcinek przygotował Wojtek Koronkiewicz.

Posłuchaj audycji

Fot. W. Koronkiewicz

Niezwykłe Podlaskie 3 odc. 7 "Pigwoniada"

28.11.2022

Pan Radosław z Grajewa produkuje przepyszną pigwoniadę. To napój na bazie owoców pigwowca, a owoce pochodzą z własnej plantacji, która jest objęta procedurą BIO.
Mówi się, że sok z pigwowca zawiera siedem razy więcej witaminy C niż cytryna.
O tym wyjątkowym napoju rozmawia Wojciech Koronkiewicz.

Posłuchaj audycji

Fot. W. Koronkiewicz

Niezwykłe Podlaskie 3 odc. 6 "Boso na łące"

21.11.2022

Gdy ukręciła swoje pierwsze mydło, nigdy nie myślała, że będzie robić ich aż tyle. I cieszy się, że coraz częściej ludzie zaczynają wybierać kostkę, zwykłą, prostą a zarazem mającą to coś, czego nie ma mydło w płynie. Panią Katarzynę w jej manufakturze w Czarnej Białostockiej odwiedził Wojciech Koronkiewicz.

Posłuchaj audycji

Fot. W. Koronkiewicz

Niezwykłe Podlaskie 3 odc. 5 "Niezwykła agroturystyka"

14.11.2022

Podlaskie agroturystyką stoi. Arka Przymierza, bursztynowa komnata, piramida, galeria cerkwi, galeria leśna... i to wszystko w jednym miejscu! W kolejnym odcinku audycji Niezwykłe Podlaskie odwiedzimy jedno z najbardziej oryginalnych miejsc - Agroturystyka Bora Zdrój.
Zaprasza Wojciech Koronkiewicz.

Posłuchaj audycji

Fot. W. Koronkiewicz

Niezwykłe Podlaskie 3 odc. 4 "Kot nic nie daje"

07.11.2022

Własne masło, ser i jaja. Pieczywo i wypieki, które zachwycają smakiem.
A jak zrobić ser twarogowy albo podpuszczkowy i dlaczego warto jeść masło?
Niezwykłe Podlaskie gościło u pani Kasi i pana Karola z Fast. Posłuchajcie.

Posłuchaj audycji

Fot. W. Koronkiewicz

Niezwykłe Podlaskie 3 odc. 3 "Herbata z Duchowej Łąki"

31.10.2022

Piliście kiedyś herbatę, która sprawia, że nawet jesień wydaje się pogodna? Taką znakomitą herbatę pełną suszonych ziół, świeżych kwiatów, owoców i aromatów wypijecie w Supraślu w
restauracji Duchowe Łąki. W kolejnym odcinku audycji Wojtek Koronkiewicz rozmawia z Anną Wojtecką-Gdula.

Posłuchaj audycji

Fot. W. Koronkiewicz

Niezwykłe Podlaskie 3 odc. 2 "Kowal Mieczysław"

24.10.2022

Wojtek Koronkiewicz odwiedził Mieczysława Hulewicza.
Pan Mieczysław w swojej kuźni - pracowni wygrywa na kowadle melodie, pisze wiersze. I marzy, aby połączyć obie pasje i... zostać raperem.

Posłuchaj audycji

Fot. W.Koronkiewicz

Niezwykłe Podlaskie 3 odc. 1 "Koci azyl"

17.10.2022

Pan Kisiel, pan Fiks, Tolcia, Romeo... Koty ze zgłoszeń, koty znalezione wszystkie są wyjątkowe. Kilkadziesiąt kociaków jest pod opieką ludzi o wielkim sercu. Posłuchajcie pierwszego odcinka, trzeciego sezonu audycji "Niezwykłe podlaskie".

Posłuchaj audycji

Fot. W. Koronkiewicz

Niezwykłe Podlaskie 2 odc. 12 "Smaki Podlasia"

30.05.2022

"Zachodnia Kawiarnia & Bistro" - to wyjątkowe miejsce na kulinarnej mapie Białegostoku. Zdrowa kuchnia regionalna i europejska, wyłącznie ekologiczne produkty i lokalni dostawcy, o których można było usłyszeć w poprzednich odcinkach audycji "Niezwykłe Podlaskie". Posłuchajcie rozmowy z kobietą z pasją i misją, właścicielką Kawiarni Zachodniej - Grażyną Milewską. Zaprasza Wojciech Koronkiewicz.

Posłuchaj audycji

Fot. W. Koronkiewicz

Niezwykłe Podlaskie 2 odc. 11 "Kiszone specjały"

23.05.2022

Do niedawna kiszonki kojarzyły się nam tylko z ogórkami i kapustą. Dzisiaj kisimy przeróżne warzywa i owoce. Zachwycamy się sokiem z kiszonych buraków.
Anna i Marek Sienkiewiczowie z "Kiszenie z Tradycją 1950r Sienkiewicz" od wielu lat specjalizują się w produkcji kiszonek i nie boją się eksperymentować. Kiszona pietruszka, marchewka, czy rzodkiewka? Proszę bardzo!
Posłuchajcie kolejnego odcinka audycji Niezwykłe Podlaskie, zaprasza Wojciech Koronkiewicz.

Posłuchaj audycji

Fot. W. Koronkiewicz

Niezwykłe Podlaskie 2 odc. 10 "Miodowa mydlarnia"

16.05.2022

To nie pieniądze, ale pszczoły i miód dają szczęście.
Pan Marek z żoną Ulą w Miodowej Mydlarni oprócz pysznych miodów wytwarzają również znakomite kosmetyki z dodatkiem miodu i pszczelego wosku. Mydła, kremy, szampony i perfumy mają niecodzienne nazwy: "Buziaczek", "Zachwyt", "Delikatność".
Na kolejny odcinek audycji Niezwykłe Podlaskie zaprasza Wojciech Koronkiewicz.

Posłuchaj audycji

Fot. W. Koronkiewicz

Niezwykłe Podlaskie 2 odc. 9 Marcinek Hajnowski"

09.05.2022

"Marcinek hajnowski" - duma regionu i jedno z najbardziej pracochłonnych ciast.
Minimum 15 warstw ciasta i masy, tylko naturalne, najwyższej jakości składniki. - Inaczej Marcinek nie wyjdzie - mówi pani Joanna Bińczycka z Pracownia Tortów Cukrowe Fantazje.
Posłuchajcie kolejnego odcinka audycji Niezwykłe Podlaskie - zaprasza Wojciech Koronkiewicz.

Posłuchaj audycji

Fot. W. Koronkiewicz

Niezwykłe Podlaskie 2 odc. 8 "Zabawkarz"

25.04.2022

Dawniej produkcją zabawek zajmowali się rzemieślnicy. Marek Szyszko - rzeźbiarz i zabawkarz z Chwaszczewa odtwarza tradycyjne zabawki i bawi się przy tym jak mało kto.
Posłuchajcie kolejnego odcinka audycji , zaprasza Wojciech Koronkiewicz.

Posłuchaj audycji

Fot. W. Koronkiewicz

Niezwykłe Podlaskie 2 odc. 7 "Lipiec Białowieski"

18.04.2022

"Lipiec Białowieski" - to najczęściej nagradzany miód Pana Włodzimierza Owłasiuka z Pasieki Białowieskiej. Swoje ule przywozi na sezon m.in. do Białowieskiego Parku Narodowego.
O pszczołach, miodzie i przyrodzie z Panem Włodzimierzem rozmawia Wojciech Koronkiewicz.

Posłuchaj audycji

Fot. W. Koronkiewicz

Niezwykłe Podlaskie 2 odc. 6 "Na zakwasie"

11.04.2022

"W życiu nie wiedziałam, że będę piec chleb" - przyznaje. W dzieciństwie nie lubiła ciemnego, domowego chleba - ani robić, ani jeść. Smakował jej tylko ten sklepowy, zwykły, biały.
Regina Skobodzińska z Karczmiska wróciła do rodzinnej tradycji i piecze pyszne chleby na zakwasie. Kilka rodzajów: pszenno-żytnie, żytnie, z ziarnami, z... solą egzorcyzmowaną.
Tajniki pieczenia dobrego chleba poznacie w tym odcinku, zaprasza Wojciech Koronkiewicz.

Posłuchaj audycji

Fot. W. Koronkiewicz

Niezwykłe Podlaskie 2 odc. 5 "Bialystoker kuchen"

04.04.2022

"Bialystoker kuchen" -
do niedawna kompletnie zapomniany produkt regionalny. Można było się nim zajadać w Sydney, Nowym Jorku czy Jerozolimie, ale nie w Białymstoku.
Dzięki pasjonatom takim jak pan Łukasz Nazarko z Zamek w Tykocinie, którzy odtwarzają tradycyjne przepisy, możemy znowu cieszyć się smakiem "białostockiego precla".
Więcej ciekawych, kulinarnych historii w kolejnym odcinku Niezwykłe Podlaskie, zaprasza Wojciech Koronkiewicz.

Posłuchaj audycji

Fot. W. Koronkiewicz

Niezwykłe Podlaskie 2 odc. 4 "Lecznicze oleje"

28.03.2022

Czy wiecie, że żeby otrzymać jeden litr oleju potrzeba pestek aż z 30 dyń!!!
Len, ostropest, lnianka, konopie, czarnuszka posłuchajcie z jakich roślin można jeszcze zrobić lecznicze oleje.
Wojciech Koronkiewicz odwiedził tym razem Annę i Piotra Karetko, produkujących zimnotłoczone oleje , A&P Hajnowski Olej.

Posłuchaj audycji

Fot. W. Koronkiewicz

Niezwykłe Podlaskie 2 odc. 3 "Iwan czaj"

21.03.2022

Czy wiecie, co to jest Iwan Czaj?
Napój, który ma wielowiekową historię, cudowne właściwości i został całkowicie zapomniany. Odpowiedź na to pytanie poznacie w kolejnym odcinku "Niezwykłe Podlaskie". Zaprasza Wojciech Koronkiewicz.

Posłuchaj audycji

Fot. W. Koronkiewicz

Niezwykłe Podlaskie 2 odc. 2 "Król pomidorów"

14.03.2022

Mrozy, Midas, Malinówka czy Zorza Pan Witalis Jakoniuk z Gradoczna koło Narwi uprawia 32 gatunki pomidorów, w tym te z dawnych lat, których nie znajdziecie już w osiedlowym warzywniaku.
W drugim odcinku cyklu "Niezwykłe Podlaskie" Wojciech Koronkiewicz odwiedził Specjalistyczne Gospodarstwo Ogrodnicze ANWIT.

Posłuchaj audycji

Fot. W. Koronkiewicz

Niezwykłe Podlaskie 2 odc. 1 "Królestwo kóz, owiec i sera"

07.03.2022

"Królestwo kóz, owiec i sera". Masło, mleko, jogurty i sery. Te klasyczne oraz z dodatkami czarnuszki, kozieradki, pomidorów czy pieprzu.
Posłuchajcie pierwszego odcinka cyklu "Niezwykłe Podlaskie". Z Barbarą Łapińska z @Sery ze złotej polany rozmawia Wojciech Koronkiewicz.

Posłuchaj audycji
× W ramach naszego serwisu www stosujemy pliki cookies zapisywane na urządzeniu użytkownika w celu dostosowania zachowania serwisu do indywidualnych preferencji użytkownika oraz w celach statystycznych.
Użytkownik ma możliwość samodzielnej zmiany ustawień dotyczących cookies w swojej przeglądarce internetowej.
Więcej informacji można znaleźć w Polityce Prywatności
Korzystając ze strony wyrażają Państwo zgodę na używanie plików cookies, zgodnie z ustawieniami przeglądarki.
Akceptuję Politykę prywatności i wykorzystania plików cookies w serwisie.