SŁUCHAJ ONLINE

Letnia Kuchnia Akadery Aga Wiszowata

Cz: 13:10 Powtórka So: 13:10

Lato to pora obfitująca w warzywa, owoce, zioła. Nasi przodkowie dostosowywali swoją dietę do pór roku,
do tego co rośnie w ogrodzie i lesie, do produktów, które można pozyskać, upolować o danej porze roku.Powinniśmy pamiętać o tym, że żywność nas odżywia, dostarcza niezbędnych składników,
a nie suplementy diety. Chcemy podpowiedzieć słuchaczom Akadery jak wykorzystać to bogactwo naturalne. Zdradzić jakie pyszne dania możemy przygotować, co możemy zrobić żeby zatrzymać te smaki i zapachy na dłużej.

Przyjemnych wrażeń kulinarnych życzy sponsor audycji – sieć barów z pysznym, domowym jedzeniem – PSS Społem w Białymstoku.

Odcinki:

Fot. Canva

Odc. 8/2019

12 września 2019

Spadźowy, nektarowy, lipowy, rzepakowy, gryczany 🍯MIÓD - płynne złoto. Pyszny i zdrowy dodatek do dań, ciast, deserów, sałatek i napojów. Jak pszczoły produkują miód? Jak powstają konkretne odmiany miodu? Jaki miód powinniśmy spożywać i ile? Czyli wszystko co chcielibyście wiedzieć o miodzie ale... nie macie kogo zapytać. Gościem kolejnego odcinka "Letniej kuchni Akadery" jest pszczelarz kwalifikowany Piotr Rybnik z APIS Sklep Pszczelarski Białystok.

Posłuchaj audycji

Fot. Canva

Odc. 7/2019

05 września 2019

Śniadanie, obiad, kolacja...jest obecny na naszym stole codziennie. Każdy z nas ma swój ulubiony jego rodzaj: żytni, razowy, z żurawiną, litewski, dyniowy, białostocki....
Bohaterem kolejnego odcinka "Letniej kuchni Akadery" jest chleb 🍞. Gościem Agi Wiszowatej jest Marianna Andruszkiewicz - kierownik działu technologii z piekarni PSS Społem w Białymstoku.

Posłuchaj audycji

Fot. Canva

Odc. 6/2019

22. sierpnia 2019

Jak zachować smaki lata? Wekować, suszyć czy zamrażać? Jak długo można przechowywać w ten sposób nasze ulubione owoce i warzywa? Na te i inne pytania Agi Wiszowatej, tuż po 13:10 odpowie Gość kolejnego odcinka "Letniej kuchni Akadery": Łukasz Kazberuk - Dyrektor firmy KASOL Leśne Skarby.

Posłuchaj audycji

Fot. Canva

Odc. 5/2019

08. sierpnia 2019

W kolejnej odsłonie Letniej Kuchni Akadery porozmawiamy na temat niezwykle ważny i bardzo na topie!
Czy można zdrowo i ekologicznie wyżywić rodzinę, nie wydając mnóstwa pieniędzy? Czy w taki sposób da się prowadzić biznes, serwować ludziom dania z produktów lokalnych, pochodzących od małych producentów?
My znamy takie miejsca w Białymstoku.
Posłuchajcie koniecznie.

Posłuchaj audycji

Fot. Pixabay

Odc. 4/2019

01. sierpnia 2019

W kolejnym odcinku Letniej Kuchni Akadery druga część rozmowy z Anną Drelichowską z Restauracji Kwestia Czasu. Usłyszycie w niej międyz innym o szmaciaku - niezwykłym grzybie, którego wciąz można znaleźć w podlaksich lasach.

Posłuchaj audycji

Fot. Pixabay

Odc. 3/2019

25. lipca 2019

W kolejnym odcinku Letniej Kuchni Akadery zajmiemy się archeologią kulinarną. Ryby i mięso bardzo rzadko gościły na stołach naszych przodków. Przeważały dania z tego co można było znaleźć w lesie, na łące lub uprawiać na polu i w ogrodzie. Rukiew wodna, tatarak, pałki wodne, amarantus - jak smakują, co można z nich przyrządzić? Aga Wisowata rozmawia ze znawczynią i pasjonatką kuchni historycznej Anią Drelichowską z Restauracji Kwestia Czasu.

Posłuchaj audycji

Fot. Pixabay

Odc. 2/2019

18. lipca 2019

Zaguby, kartacze, placki, babka, kiszka, frytki, puree, knedle .... moglibyśmy długo wymieniać dania przygotowane z tego warzywa. Jest bardzo sycące, dające mnóstwo energii, zawiera sporo witaminy C oraz mikroelementów (magnez, potas, żelazo). Superbohaterem drugiego odcinka Letniej Kuchni Akadery jest ZIEMNIAK🥔🥔.
Gościem Agi Wiszowatej jest Joanna Jakubiuk - autorka książki "Ziemniak", z której dowiecie się nie tylko o historii królewskiej bulwy, ale poznacie także 60 oryginalnych przepisów na przygotowanie przekąsek, dań głównych i niezwykłych deserów.
Przyjemnych wrażeń kulinarnych życzy sponsor audycji - sieć barów z pysznym, domowym jedzeniem - PSS Społem w Białymstoku.

Posłuchaj audycji

Fot. Pixabay

Odc. 1/2019

11. lipca 2019

Gościem pierwszego odcinka jest zakochana w kuchni polskiej i produktach z podlasia oraz wszystkim co związane z ruchem SLOW FOOD - Joanna Jakubiuk.

Posłuchajcie rozmowy o smakach lata, o smakach z dzieciństwa. Warzywach prosto z ogródka, owocach zrywanych i jedzonych prosto z krzaków. Wypróbujcie przepis na letnią zupę fasolową z zacierką i mlekiem.

Posłuchaj audycji
Radio Akadera
ul. Zwierzyniecka 4
15-333 Białystok
Biuro reklamy: 85 746 99 97
Newsroom: 85 746 99 96
Antena: 85 746 99 99
Szef muzyczny
biuro@akadera.bialystok.pl
akadera@akadera.bialystok.pl
akadera@akadera.bialystok.pl
wiszowata@akadera.bialystok.pl