Lato to pora obfitująca w warzywa, owoce, zioła. Nasi przodkowie dostosowywali swoją dietę do pór roku,
do tego co rośnie w ogrodzie i lesie, do produktów, które można pozyskać, upolować o danej porze roku.Powinniśmy pamiętać o tym, że żywność nas odżywia, dostarcza niezbędnych składników,
a nie suplementy diety.Chcemy podpowiedzieć słuchaczom Akadery jak wykorzystać to bogactwo naturalne. Zdradzić jakie pyszne dania możemy przygotować, co możemy zrobić żeby zatrzymać te smaki i zapachy na dłużej.
Przyjemnych wrażeń kulinarnych życzy sponsor audycji – sieć barów z pysznym, domowym jedzeniem – PSS Społem w Białymstoku.
Olej roślinny to jedyny zdrowy i zalecany przez dietetyków tłuszcz. Rzepakowy, słonecznikowy, lniany, z pestek winogron, sezamowy, kukurydziany. Który olej jest najlepszy do smażenia, który do sałatek? Na co zwracać uwage kupując olej?
Posłuchajcie kolejnego odcinka Letniej kuchni Akadery, gościem Agi wiszowatej jest Kamila Zubrycka-Sobolewska z Olejowy Raj.
Chef Isabel Balderas, rodowita Meksykanka, która od ponad dziesięciu lat mieszka w Polsce i z sukcesem prowadzi restaurację oraz warsztaty kulinarne, opowiada o kuchni... Meksykańskiej, a jakże!
Podejrzewalibyście, że to kuchnia głównie wegańska? 🌶
Jeśli chcecie dowiedzieć się więcej, bądźcie z nami w każdy czwartek o 13.10 na 87,7 FM 🌮😋
Spadźowy, nektarowy, lipowy, rzepakowy, gryczany 🍯MIÓD - płynne złoto. Pyszny i zdrowy dodatek do dań, ciast, deserów, sałatek i napojów. Jak pszczoły produkują miód? Jak powstają konkretne odmiany miodu? Jaki miód powinniśmy spożywać i ile? Czyli wszystko co chcielibyście wiedzieć o miodzie ale... nie macie kogo zapytać. Gościem kolejnego odcinka "Letniej kuchni Akadery" jest pszczelarz kwalifikowany Piotr Rybnik z APIS Sklep Pszczelarski Białystok.
Śniadanie, obiad, kolacja...jest obecny na naszym stole codziennie. Każdy z nas ma swój ulubiony jego rodzaj: żytni, razowy, z żurawiną, litewski, dyniowy, białostocki....
Bohaterem kolejnego odcinka "Letniej kuchni Akadery" jest chleb 🍞. Gościem Agi Wiszowatej jest Marianna Andruszkiewicz - kierownik działu technologii z piekarni PSS Społem w Białymstoku.
Jak zachować smaki lata? Wekować, suszyć czy zamrażać? Jak długo można przechowywać w ten sposób nasze ulubione owoce i warzywa? Na te i inne pytania Agi Wiszowatej, tuż po 13:10 odpowie Gość kolejnego odcinka "Letniej kuchni Akadery": Łukasz Kazberuk - Dyrektor firmy KASOL Leśne Skarby.
W kolejnej odsłonie Letniej Kuchni Akadery porozmawiamy na temat niezwykle ważny i bardzo na topie!
Czy można zdrowo i ekologicznie wyżywić rodzinę, nie wydając mnóstwa pieniędzy? Czy w taki sposób da się prowadzić biznes, serwować ludziom dania z produktów lokalnych, pochodzących od małych producentów?
My znamy takie miejsca w Białymstoku.
Posłuchajcie koniecznie.
W kolejnym odcinku Letniej Kuchni Akadery druga część rozmowy z Anną Drelichowską z Restauracji Kwestia Czasu. Usłyszycie w niej międyz innym o szmaciaku - niezwykłym grzybie, którego wciąz można znaleźć w podlaksich lasach.
W kolejnym odcinku Letniej Kuchni Akadery zajmiemy się archeologią kulinarną. Ryby i mięso bardzo rzadko gościły na stołach naszych przodków. Przeważały dania z tego co można było znaleźć w lesie, na łące lub uprawiać na polu i w ogrodzie. Rukiew wodna, tatarak, pałki wodne, amarantus - jak smakują, co można z nich przyrządzić? Aga Wisowata rozmawia ze znawczynią i pasjonatką kuchni historycznej Anią Drelichowską z Restauracji Kwestia Czasu.
Zaguby, kartacze, placki, babka, kiszka, frytki, puree, knedle .... moglibyśmy długo wymieniać dania przygotowane z tego warzywa. Jest bardzo sycące, dające mnóstwo energii, zawiera sporo witaminy C oraz mikroelementów (magnez, potas, żelazo). Superbohaterem drugiego odcinka Letniej Kuchni Akadery jest ZIEMNIAK🥔🥔.
Gościem Agi Wiszowatej jest Joanna Jakubiuk - autorka książki "Ziemniak", z której dowiecie się nie tylko o historii królewskiej bulwy, ale poznacie także 60 oryginalnych przepisów na przygotowanie przekąsek, dań głównych i niezwykłych deserów.
Przyjemnych wrażeń kulinarnych życzy sponsor audycji - sieć barów z pysznym, domowym jedzeniem - PSS Społem w Białymstoku.
Gościem pierwszego odcinka jest zakochana w kuchni polskiej i produktach z podlasia oraz wszystkim co związane z ruchem SLOW FOOD - Joanna Jakubiuk.
Posłuchajcie rozmowy o smakach lata, o smakach z dzieciństwa. Warzywach prosto z ogródka, owocach zrywanych i jedzonych prosto z krzaków. Wypróbujcie przepis na letnią zupę fasolową z zacierką i mlekiem.
×
W ramach naszego serwisu www stosujemy pliki cookies zapisywane na urządzeniu użytkownika w celu dostosowania zachowania serwisu do indywidualnych preferencji użytkownika oraz w celach statystycznych. Użytkownik ma możliwość samodzielnej zmiany ustawień dotyczących cookies w swojej przeglądarce internetowej. Więcej informacji można znaleźć w Polityce Prywatności Korzystając ze strony wyrażają Państwo zgodę na używanie plików cookies, zgodnie z ustawieniami przeglądarki. Akceptuję Politykę prywatności i wykorzystania plików cookies w serwisie.