Zapraszamy na kulinarną wyprawę po wszystkich kontynentach.
Opowiemy Wam o kuchniach różnych krajów, zdradzimy przepisy na pyszne dania.
Zapytamy też naszych gości o to, co im posmakowało w Polsce.
Zapraszamy na kulinarną wyprawę po wszystkich kontynentach.
Opowiemy Wam o kuchniach różnych krajów, zdradzimy przepisy na pyszne dania.
Zapytamy też naszych gości o to, co im posmakowało w Polsce.
Fot. Canva
To już ostatni odcinek drugiego sezonu Kuchni świata. Tym razem zabierzemy Was w podróż po różnych kontynentach i kuchniach. Naszym przewodnikiem będzie podróżniczka i globtroterka Katarzyna Potoniec. Audycję serwuje Aga Wiszowata.
Posłuchaj audycjiFot. Pixabay
Topinambur, pasternak, wężymord, podpłomyk... nie, to nie są składniki czarodziejskiej mikstury.
Czy wiecie co jedli nasi dziadowie kedy nie było ziemniaków, pietruszki, czy pieczywa drożdżowego jakie znamy dzisiaj? Zapraszamy Was do podróży w czasie. Zostajemy w Białymstoku i opowiemy Wam o dawnej kuchni podlaskiej. Dzięki takim pasjonatom jak Ania Drelichowska z Restauracji Kwestia Czasu, jest ona pieczołowicie odtwarzana i mamy niesamowitą możliwość spróbowania zapomnianych produktów oraz dań. Audycję serwuje Aga Wiszowata, posłuchajcie.
Fot. Pixabay
Zastanawialiście się kiedyś co je królowa Wielkiej Brytanii? Czy delektuje się puddingiem, słynnym fish&chips i pije herbatę w porze Five o'clock?
Jeżeli nie byliście jeszcze w Londynie, ani w Lądku Zdroju, posłuchajcie koniecznie kolejnego odcinka "Kuchni świata".
O kuchni angielskiej z gwiazdą TV, która świetnie czuje się w radio - Kubą Steuermarkiem rozmawia Aga Wiszowata.
Fot. Kuba Steuermark
Gościem kolejnego docinka Kuchni świata jest Kuba Steuermark. Pasjonat prostego gotowania z sezonowych i lokalnych składników, jeden z gospodarzy kuchni w porannym programie Pytanie na Śniadanie. Gazpacho, paella, fabada, tapas, szynka Serrano... Aga Wiszowata sprawdzi wiedzę Kuby na temat kuchni hiszpańskiej.
Posłuchaj audycjiFot. Canva
Kołduny, wonton, coxinhas, chinkali, samosy, ravioli, czy nasze polskie "ruskie". Boahterem kolejnego odcinka Kuchni świata jest potrawa, którą można spotkać w wielu kuchniach na całym świecie. Gotowane, pieczone lub smażone. Na słodkko, na słono, wytrawne, pikantne. Pierwszą porcję pierogów, bo o nich dzisiaj mowa, przygotowano w Chinach. W polskiej tradycji kulinarnej najczęściej występowały pierogi z serem, kapustą i grzybami lub z mięsem. Obecnie w każdej pierogarni można zetknąć się co najmniej z kilkunastoma rodzajami tego dania. O swoich pomysłach na pierogi opowie nam dzisiaj Monika Jabłońska z pierogarni "Pani Pierożek". Audycję serwuje Aga Wiszowata, posłuchajcie.
Posłuchaj audycjiFot. Restauracja Mazel Tov
Czulent, kugiel, pascha, charakterystyczne przyprawy takie jak cynamon, goździki, kminek i czosnek. Historia Białegostoku jest z nią nierozerwalnie związana. Posłuchajcie kolejnego odcinka "Kuchni świata". Opowiadamy o kuchni żydowskiej i jej podlaskiej odmianie. Gośćmi Agi Wiszowatej są Marcin Korpacz oraz Piter Vrochopoulus z Restauracji MAZEL TOV.
Posłuchaj audycjiFot. Canva
Ramen, sashimi, wasabi, sushi, teriyaki... jeżeli myślisz, że to terminy wzięte z karate albo judo, to musicie koniecznie posłuchać kolejnego odcinka "Kuchni świata".
O kuchni japońskiej z Urszulą Olechno z KOKU Sushi Białystok Kilińskiego rozmawiać będzie Aga Wiszowata.
Fot. Pixabay
Nie ma schabowych, mielonych ani bigosu. Mimo to pokochaliśmy kuchnię włoską. Stworzyliśmy nawet nasze wersje niektórych dań, np: pizza z kiszoną kapustą, spaghetti z kaszanką. Wysłuchajcie kolejnego odcinka "Kuchi świata". Aga Wiszowata rozmawia z Grzegorzem Chlebowiczem - właścicielem i szefem kuchni Trattoria Czarna Owca.
Posłuchaj audycjiFot. Canva
Wyjątkowy, świąteczny odcinek.
O symbolice Świąt Wielkanocnych, tradycyjnych daniach kuchni polskiej opowiada Dyrektor Podlaskiego Muzeum Kultury Ludowej - Pan Artur Gaweł. Audycję serwuje Aga Wiszowata.
Fot. Tatarska Jurta
Zazdroszczą jej nam w całej Polsce. Pierekaczewnik, kibiny, czak-czak, cebulniki. Dzięki niej wielu z nas poznało i pokochało kuchnię tatarską... Tak, zgadliście! Gościem 3- ciego odcinka audycji "Kuchnie Świata" jest Pani Dżenneta Bogdanowicz z Tatarskiej Jurty. Audycję serwuje Aga Wiszowata.
Posłuchaj audycjiFot. Pixabay
Kolejny smaczny odcinek "Kuchni Świata". O kuchni meksykańskiej opowie Filip Kapral - Czech, specjalista od burrito,ceviche, quesadilla, nachos. Audycję serwuje Aga Wiszowata.
Posłuchaj audycjiFot. Pixabay
Zapraszamy do wysłuchania pierwszego odcinka drugiego sezonu "Kuchni Świata".
O kuchni amerykańskiej opowie nasz Gość: Patrick. Amerykanin z krwi
i kości, od 7 lat mieszkający w Białymstoku. Audycję serwuje
Aga Wiszowata.