Wiadomości

24 października, 2022

„Najlepsi z najlepszych! 4.0”. Koła naukowe Politechniki Białostockiej z ministerialnym wsparciem

Studenci w hali wydziału mechanicznego Koło Naukowe Robotyków, fot. Paweł Jankowski/Politechnika Białostocka
Politechnika Białostocka otrzyma ponad 700 tys. złotych dotacji z ministerialnego programu „Najlepsi z najlepszych! 4.0”.

 

Konkurs nagradza studenckie inicjatywy realizowane w kołach naukowych. Dzięki zdobytym środkom studenci uczelni będą mogli rozwijać swoje projekty i wziąć udział w międzynarodowych turniejach i konkursach.

Koła, które na swoje projekty uzyskały wsparcie Ministerstwa Edukacji i Nauki, działają na Wydziale Mechanicznym. To Koło Naukowe Robotyków zajmujące się konstruowaniem robotów mobilnych. Projekt „Robotyczni emisariusze 4.0” zdobył dofinansowanie w wysokości ok. 320 tys. złotych. Z kolei ok. 290 tys. złotych przyznano na projekt „SumoMasters 4.3 – rozwój innowacyjności robotów MegaSumo, MiniSumo oraz NanoSumo poprzez udział w międzynarodowych zawodach robotycznych”. 

To także Koło Auto-Moto-Klub, w ramach którego działa zespół Cerber Motorsport zajmujący się budową bolidów. Tutaj studenci uzyskali dofinansowanie w kwocie 120 tys. złotych na udział w międzynarodowych zawodach Formula Student i konferencji naukowej.

Na dotacje z programu „Najlepsi z najlepszych! 4.0” mogą także liczyć studenci Uniwersytetu Medycznego w Białymstoku i Uniwersytetu w Białymstoku. Dzięki wsparciu będą mogli wziąć udział w międzynarodowych konferencjach naukowych, gdzie będą prezentować wyniki swoich badań naukowych. (mt)

 

× W ramach naszego serwisu www stosujemy pliki cookies zapisywane na urządzeniu użytkownika w celu dostosowania zachowania serwisu do indywidualnych preferencji użytkownika oraz w celach statystycznych.
Użytkownik ma możliwość samodzielnej zmiany ustawień dotyczących cookies w swojej przeglądarce internetowej.
Więcej informacji można znaleźć w Polityce Prywatności
Korzystając ze strony wyrażają Państwo zgodę na używanie plików cookies, zgodnie z ustawieniami przeglądarki.
Akceptuję Politykę prywatności i wykorzystania plików cookies w serwisie.