Wiadomości

19 lipca, 2021

Studenci PB skonstruowali nowy bolid. Za kilka dni będzie ścigał się w Austrii

fot. Ewelina Andrzejewska
Dwudziestu pięciu konstruktorów z Politechniki Białostockiej przez dwa lata pracowało nad nowym modelem bolidu. Zespół Cerber Motorsport zaprezentował efekty swojej pracy w postaci kolejnego auta, które będzie ścigało się na europejskich torach.

 

CMS – 07 powstał od podstaw, studenci ulepszyli wszystkie istotne parametry pojazdu. Rozpoczęli od poprawy aerodynamiki. Wykorzystali również hybrydową konstrukcję nośną. Została ona wykonana z włókna węglowego oraz aluminiowej przekładki o strukturze plastra miodu. Auto do setki rozpędza się w nieco ponad 3 sekundy.

– Zaprojektowaliśmy ponad 25 płatów lotniczych, co zaowocowało zwiększeniem siły nośnej o 45,2%, skutkiem zwiększenia siły oporu o 41,7% -mówi Michał Gleba – koordynator zespołu Cerber Motorsport. – Nowy sposób mocowania elementów oraz wzmocnienia strukturalne pozwoliły na spełnienie wymagań sztywności narzuconych przez regulamin zawodów Formuły Student. Najważniejszą innowacją dotyczącą silnika i układu napędowego jest wprowadzenie nowego układu smarowania – wyjaśnia Gleba. – W tym sezonie układ ten miał znaczący wpływ na obniżenie środka ciężkości pojazdu, dzięki modyfikacji misy olejowej. Została ona wykonana na podstawie autorskiego projektu opartego o szereg badań.

W tym sezonie zespół weźmie udział w trzech seriach zawodów Formuły Student: pierwszy start już w ten weekend (25.07 – 29.07) w Austrii, w sierpniu (7.08 – 11.08) na Węgrzech oraz w październiku we Włoszech (11.10 – 13.10). (ea)

 

Relacja Eweliny Andrzejewskiej
× W ramach naszego serwisu www stosujemy pliki cookies zapisywane na urządzeniu użytkownika w celu dostosowania zachowania serwisu do indywidualnych preferencji użytkownika oraz w celach statystycznych.
Użytkownik ma możliwość samodzielnej zmiany ustawień dotyczących cookies w swojej przeglądarce internetowej.
Więcej informacji można znaleźć w Polityce Prywatności
Korzystając ze strony wyrażają Państwo zgodę na używanie plików cookies, zgodnie z ustawieniami przeglądarki.
Akceptuję Politykę prywatności i wykorzystania plików cookies w serwisie.